Avrupa basınında Türkiye yorumları

LONDRA- BERLİN (İHA) - Financial Times gazetesi, İsmail Cem'in dün genel başkanlığına seçildiği Yeni Türkiye adlı partisinin TBMM grubunda yaptığı ilk konuşmayı "Cem, Türkiye'de yaşamın yenilenmesi sözü verdi" başlığı altında verdi.

Yeni Türkiye'yi reformcu parti diye nitelendiren Financial Times, Başbakan Bülent Ecevit'in seçimlerin ertelenmesi gerektiği yönünde piyasalarda düşüşe yol açan açıklamasına karşın İsmail Cem'in erken seçimleri memnunlukla karşıladığını ve "Türkiye'nin çok az vakti var" diyerek iki hafta önce terkettiği Ecevit'le ters düştüğüne dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Financial Times, Başbakan Ecevit'in AK Parti ve HADEP'in seçimden kazançlı çıkmalarının rejimi tehdit edeceği uyarısında bulunduğunu da hatırlatan gazete, Başbakan'ın üç partili koalisyonun uyguladığı ekonomik reformların meyvelerinin halk tarafından görülmesinin ardından seçimlere gidilmesini savunduğunu kaydetti. Financial Times, Türkiye ile 16 milyar dolarlık 3 yıllık reform programı yürüten IMF'nin ise gelecek her hükümetin programa uyacağı temennisini dile getirdiğini belirterek "Türkiye masası şefi Juha Kahkonen dün Ankara'dan ayrılmadan önce bu yılki yüzde 3'lük büyüme hedefinin hala tutturulabilir olduğunu belirtti" açıklamalarına yer verdi.

BERLİNER ZEİTUNG Almanya'da çıkan Berliner Zeitung ise, "Türkiye'de yaşanan siyasi kriz başka ülkelerde olsaydı, omuz silkip geçebilirdik. Ancak bu kriz Türkiye'de olunca kayıtsız kalma lüksümüz yok" diye yazdı.

Gazete, 70 milyon nüfuslu büyük komşu diye tanımladığı Türkiye'nin özellikle de Avrupa Birliği adayı olması nedeniyle Avrupa için hem stratejik hem de siyasi yönden çok büyük öneme sahip olduğunu belirtti. "Avrupa Birliği ülkelerinde, çoğunun hatta aday bile olmaması gerekirdi dediği Türkiye'nin tam üyeliğe kabulü yönünde çok az arzu var" diyen Berliner Zeitung, "Ancak Türkiye yüzünü Avrupa'dan çevirirse bunun bedeli Avrupa Birliği ile NATO arasındaki güvenlik anlaşmasının imzalanamaması olacaktır ve ayrıca Kıbrıs konusunda da kötü sonuçlar doğuracaktır" yorumunda bulundu. Gazetenin haber yorumu şöyle: "Avrupa Birliği, Kıbrıslı Rumlar ile kuzeydeki Türkler arasında yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanabilmesi için Ankara'nın baskısına bağımlı. Aksi takdirde Avrupa Birliği bu yılın sonunda adanın Rum güneyini tek başına tam üyeliğe kabul etmek zorunda kalacak."
Berliner Zeitung, Kıbrıs'ın sadece güneyinin Avrupa Birliği'ne tam üye olarak kabulünün ise "Kıbrıs'taki ayrılığın resmen tecil edilmesi anlamına geleceğini ve yeni gerginliklere neden olacağını" savundu.

Reklam
Reklam