Avrupa basınından

LONDRA (İHA) - Avrupa basınında bugün yeralan haber ve yorumlarda, geçen haftasonu İngiltere Başbakanı Tony Blair ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac arasında başlayan gerginlik ve İsrail'deki hükümet krizi ağırlıklı olarak ele alınıyor.

İNGİLTERE-FRANSA ÇATIŞMASI
Avrupa Birliği tarım teşvikleri konusunda varılan ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'i öfkelendiren anlaşma Fransa'da, Almanya ile Fransa hükümetleri arasında bir birlik olarak görülürken, Le Monde gazetesi, olaya İngiltere'nin gözlüklerinden bakmaya çalışmış.
"İngiltere için Avrupa'nın ortak tarım politikası tüm kötülükleri içinde barındırıyor" diyen Le Monde, bunun İngiltere Başbakanı Tony Blair için büyük önem taşıyan dünya ticaretinin liberalleştirilmesine karşı çıktığını belirtmiş. Le Monde, "Bu politika aynı zamanda üretimleri teşvik edilmeyen Güney ülkelerinin çiftçilerini de cezalandırıyor" yorumunu yapıyor.

Reklam
Reklam

İtalyan La Stampa gazetesi ise Jacques Chirac ile Tony Blair arasındaki gerginliğin "kaza" ile ortaya çıkmadığını, bunun "kurnaz" bir planın sonucu olduğunu belirtiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın, öfke gösterileri karşısında boyun eğmeyecek kadar akıllı bir politikacı olduğunu belirten La Stampa, Chirac'ın bunu çok önceden planladığına inanıyor.

İSRAİL'DEKİ HÜKÜMET KRİZİ Independent gazetesi, İsrail'deki hükümet krizini taşıdığı yorum sayfalarında, Başbakan Ariel Şaron'un radikaller ve partizanlarla yapacağı koalisyonun olumlu sonuçlar doğurmayacağına dikkat çekiyor.
Independent, "Bombalı intihar saldırıları, Irak'ın tehditleri ve Arap milliyetçilerinin dillendirdiği düşmanlığa rağmen İsrail halkının, bu koalisyonun başlarına gelebilecek en kötü şeylerden biri olduğunun farkına varması gerekiyor" diyor. Gazeteye göre böylesi bir koalisyon, Filistinlilerle diyalog başlatma olasılığının sonu anlamına geldiği gibi Hamas ve diğer örgütlerin saldırılarını da provoke edebilir.
Independent, yorumunu şöyle tamamlıyor: "Bush yönetiminin olanların ağırlığını anlamasını sadece umut edebiliriz. Umarız barış sürecini, eylemlerinin merkezine alır".

Reklam
Reklam