Avrupa Ekonomik Sorunlarının Euro Para Birimine Etkisi

Brexit öncesinde de sorun yaşayan Avrupa ekonomisinde yapısal sorunların gittikçe büyüdüğü gözlemleniyor. ECB çeşitli önlemler alsa da yapısal sorunların çözümü için çare olmayacaktır. Para basıp enflasyon oluşturmaya çalışırken üstüne birlikten çıkan İngiltere ve İtalyan bankalarının sorunları eklenmiş bulunmakta.

İngiltere gibi bir ülkenin çıkması zaten sorunlu olan ekonomik yapısına bir darbe daha vurmuş oldu.Tekrar referandum yapacağı gibi söylentiler çıksa da yeni gelen başbakanın kesin tavrı piyasa da çıkmayacağı beklentilerini bitiriyor. Sorun ise diğer ülkerinde böyle bir talepte bulunup bulunmayacağı piyasalardaki kaosu tetiklemekte ve altının yükselişini de beraberinde getirmiş oldu. Dolar ve altının aynı anda yükselmesi dönem dönem olurken küresel risklerin artmaya başlaması ve belirsizliklerin Avrupa da hakim olması güvenli liman olarak kullanılan altın ve doların değerlenmesine sebep olduğunu görüyoruz. Avrupa ekonomisinde son olarak İtalyan banklarındaki borç yükünün 360 Milyar Euro ile sürdürmesi, batık kredilerin avrupa için büyüklüğünü göstermektedir. Avrupa Birliğinden çıkacak olan İngilterenin önümüzdeki günlerde daha güçlenerek çıkması Fransa ve İtalya gibi devletlere de öncü gösterge olup çıkma taleplerinin yükseleceği güçlenebilir. Özellikle İtalyanın birlikten çıkma ihtimali yüksekken bankacılık sektöründe gidişatın kötü olması ECB bununda üstünü kapatıp piyasaya olumlu sinyaller vererek kötü gidişatın üstünü kapatabilir. İngiltere Merkez Başkanı Carney’in de piyasalara müdahale etmesi beklenirken tekrar piyasalarda olumlu havanın geçici merkez bankaları önlemleriyle iyimser hava yaşanabileceği beklenmektedir.

Reklam
Reklam

Avrupa tarafında sorunlar ve belirsizlikler hakim olmasına rağmen euro para biriminin aşırı değer kaybı yaşamadığını görmekteyiz. Bunun en büyük sebeplerinden FED tarafının faiz artırım beklentilerinin bu yıl içerisinde düşük olmasıdır. Bazı FED üyelerinin faiz artırımı yönünde konuşmasına rağmen son zamanlarda bu üyelerinde faiz artırımları için aceleci olmaması yönünde görüşler belirtmesi, doların aşırı değerlenmesini engelliyor.

Pariteye teknik açıdan baktığımızda daralan üçgen formasyonu gerçekleşebilir. Alt noktalarda olan paritenin yükseliş yönlü hareketlerde üst kanal noktasına kadar takip edilebilir. Toparlanma gerçekleşemez ise aşağı yönlü kırılmada sert satış baskısına maruz kalabilir. Aşırı satım bölgesinde olan paritenin tepki alışları ile yükseliş yönlü hareketlerde takip edeceğimiz önemli direnç bölgelerimiz 1.1060 aşılması durumunda 1.1100 ve 1.1160 dirençlerine kadar yükselişler takip edilebilir. Alt kanalın kırılması ile 1.1020 seviyesi önemini korumaktadır. Bu seviyenin kırılması ile sert satışları da beraberinde getirebilir. Takip edeceğimiz önemli diğer destek seviyeleri ise 1.0960 satışların devam etmesiyle 1.0900 desteklerine kadar geri çekilmeler yaşanabilir. Hareketli ortalamara baktığımız zaman ise 50 Günlük Hareketli ortalama ile 21 Günlük Hareketli ortalamasının aşağı yönlü trendinin oluştuğunu göstermektedir. Yükselişlerde satış yönlü baskının oluşmasına işaret eden hareketli ortalamarda dikkat edeceğimiz 21 günlük hareketli ortalamanın 50 günlüğün üstüne atması yükseliş yönlü hareketlerin devamını getirebilir.

Reklam
Reklam