"avrupa ekonomisinde toparlanma türkiye'ye yarayacak"

- Avrupa ekonomisinde canlanmaya dönük çabalar ve bu yöndeki raporlara işaret eden İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), bu yolda alınacak sonuçların

- Avrupa ekonomisinde canlanmaya dönük çabalar ve bu yöndeki raporlara işaret eden İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), bu yolda alınacak sonuçların Türkiye'nin ihracat ve büyüme hedefleri açısından belirleyici olduğuna dikkat çekti.

İKV'den yapılan açıklamada, Ekim ayında Almanya ve Fransa hükümetlerinin görevlendirdiği iki önde gelen ekonomist Henrik Enderlein ve Jean Pisani-Ferry’nin hazırladığı raporun açıklandığı hatırlatılarak, "Rapor durgunluktan kurtulamayan Avrupa ekonomisi için yeni bir büyüme ve canlanma vadediyor" denildi.

Reklam
Reklam

"Reformlar, Yatırım ve Büyüme: Fransa, Almanya ve Avrupa için bir Gündem" adlı raporun, Fransa ve Almanya’yı Avrupa’nın ekonomik olarak yeniden canlanması için birlikte hareket etmeye davet etiği belirtilen İKV değerlendirmesinde, şöyle denildi:

"DURAKLAMA TUZAĞINDAN KURTULMA"
"Fransa ve Almanya için 2017’nin seçim yılı olacağını hatırlatarak, duraklama tuzağından kurtulma ihtiyacına dikkat çeken iki ekonomist, Avrupa ekonomisinin yaşadığı sorunları şu şekilde özetliyor: üretkenlikte yavaşlama ve arz yetersizliği, işsizlik ve düşük enflasyonun ortaya koyduğu talep azalması ve Avro ülkelerinin uyguladığı farklı faiz oranlarının da işaret ettiği fragmantasyon."

"TÜRKİYE'NİN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRIYOR"
Gerek karşılıklı ticaret gerekse yabancı yatırımlar açısından AB'nin Türkiye için önemli bir partner ve kaynak olmaya devam ettiği vurgulanan İKV değerlendirmesinde, "Oldukça gelişmiş bir pazar olan AB pazarı, Türkiye’de ihraç ürün kalitesi ve çeşitliliğini destekleyerek, Türkiye’nin rekabet gücünü artırıyor. Bunun yanında, AB’den yapılan ithalatta yatırım ve ara malların ağırlıkta olması da Türkiye’de yapılan üretimi desteklemekte" denildi ve şu konuların altı çizildi:

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE AÇISINDAN DA KRİTİK BİR KONU"
"Bu açılardan bakıldığında, Avrupa ekonomisinin güçlenmesi, üretim ve talebin artması Türkiye açısından da kritik bir konu ve Türkiye’nin ihracat ve büyüme hedeflerine ulaşması açısından belirleyici konumda. Türkiye’nin AB ile 1963’e dayanan ilişkileri, sorunlara rağmen, giderek yakınlaşmaya yol açıyor. Gümrük birliğine dayanan ortaklık ilişkisi, üyelik müzakereleri ve içerdiği hukuki ve idari uyumlaştırma süreci ve son olarak vize muafiyeti ve geri kabul süreci bu yakınlaşmanın en önemli aşamalarını oluşturuyor. AB ile bu kadar yakın bağları bulunan, AB’yi kendi sosyal ve ekonomik kalkınması için model olarak alan ve AB’ye tam üyeliği bir devlet politikası olarak benimsemiş bir ülke olarak, Türkiye için Avrupa’nın toparlanması ve AB projesinin krizlerden güçlenerek çıkması büyük önem taşıyor."

"ENTEGRASYON DERİNLEŞTİRİLMELİ"
Pisani-Ferry ve Enderlein tarafından hazırlanan rapor, Almanya ve Fransa ekseninde, Avro alanında yatırımlar, ortak regülasyon ve daha fazla entegrasyon yoluyla büyümenin canlandırılması ve gerçek anlamda bütünleşmiş bir Avrupa ekonomisinin oluşturulmasını gündeme getiriyor ve durgunluktan çıkış için entegrasyonu daha da derinleştirmekte yattığı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: