Avrupa Hastanesinden Kene Uyarısı!

Avrupa Hastanesi Dahiliye uzmanı Dr. Yahya Güngör, havaların ısınıp, piknik sezonunun başlamasıyla birlikte...

Avrupa Hastanesi Dahiliye uzmanı Dr. Yahya Güngör, havaların ısınıp, piknik sezonunun başlamasıyla birlikte kene ısırması vakalarında artış olduğuna dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ (KKKA) hastalığının kene tarafından ısırılma ile ‘Nairovirus’ adı verilen bir RNA virüsünün vücuda girmesiyle oluştuğunu söyleyen Güngör, kene vakalarının daha ziyade kırsal alanda yaşayan bireylerde görüldüğünü söyledi ve pikniğe giden vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Kene ısırmasında ölüm nedeninin, kenenin vücutta uzun süre kalması olduğuna dikkat çeken Gündör, halihazırda KKKA hastalığı için bir aşı geliştirilemediğini belirtti.

Güngör "Hastalığın tedavisinin esasını da destek tedavisi oluşturmaktadır. Ülkemizde öncelikle hiperimmün serum ve sonrasında da aşı üretilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu durumda kişisel korunma tedbirleri büyük önem taşımaktadır." dedi.

Şehirlerdeki panik havasının aksine köylerde keneye ilişkin daha fazla farkındalık oluşturulması gerektiğini vurgulayan Güngör, kene temasını önlemek üzere alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

“Vücuda kene yapışması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Kırsal alan ziyaretlerinde mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli giysi giyinilmeli ve pantolon paçaları çorap içine alınmalı, vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu ilaçlar sürülmeli, giysilere ise uzun süre keneleri öldürücü etkisi devam eden yüzde 0,5'lik permetrin içeren ilaçlar kullanılmalı, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar başta olmak üzere kırsal alan ziyareti yapan kişiler kendileri ve çocukları için günlük kene kontrolü yapmalı, vücuda yapışmış kene tespit edilmesi halinde en kısa sürede uygun yöntemle keneler çıkarılmalı, bu işlem yapılırken keneler ezilmemeli ve patlatılmamalı, çıplak elle kene toplama ve kırma işlemi yapılmamalı, kenelerin vücuttan uzaklaştırması amacıyla eter, kolonya, gaz yağı dökmek ve sigara basmak gibi yöntemlere başvurulmamalı, kene ile temastan sonra kişiler hastalık belirtileri açısından 10 gün süreyle takip edilmeli, belirtiler ortaya çıktığında en yakın sağlık kuruşuna başvurulmalı, çiftlik hayvanlarının kenelere karşı ilaçlanmalıdır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz