Avrupa Hun Devleti kurucusu, hükümdarları, özellikleri, bayrağı ve haritası nedir? Avrupa Hun devleti ile ilgili bilgiler nelerdir?

Dünya tarihinde önemli rol oynayan Avrupa Hun Devleti, farklı göçler sonrası kurulmasıyla dikkat çeker. Türklerin Avrupa bölgesinde kurduğu ilk devlet olma özelliğine de sahiptir. Türk tarihi bakımından önemli olmasıyla ön plana çıkan Avrupa Hun Devleti, siyasi ve askeri gücüyle birçok devlete örnek olmuştur. Peki, Avrupa Hun Devleti hükümdarları kimlerdir?

Doğu Avrupa bölgesinin birçok bölümünü işgal eden Avrupa Hun Devleti, Roma İmparatorluğu ve Hazar Denizi arasında kalan bölgede kurulmuştur. Karadeniz'in Kuzeyinde yer alan devlet, gelişmiş silah kullanımı ve savaş taktikleri ile güçlü mücadeleler sürdürmüştür. Bunun yanı sıra Avrupa Hun Devleti, günümüz Avrupa'sının şekillenmesinde de etkili olmuştur. Haçlı Seferleri öncesindeki güçlü ve yıkıcı savaşların da Avrupa Hun Devleti döneminde olduğu görülmektedir.

Avrupa Hun Devleti kurucusu kimdir?

M.S 375 yılında kurulan Avrupa Hun Devleti'nin kurucusu, Hun lider Balamir'dir. Doğu ve Batı Gotlar üzerine düzenlediği seferlerle dikkat çeken Balamir, kavimlerin göç etmesine etki etmiştir. Böylece tarih seyrini değiştirecek yeni bir süreç başlamıştır. Balamir'den sonra gelen hükümdarların da göstermiş olduğu başarılarla, Avrupa Hun Devleti sınırları genişlemiş ve bölgede siyasi otorite sağlanmıştır.

Reklam
Reklam

Avrupa Hun Devleti'nin en parlak dönemi ne zamandır?

Avrupa hun devleti ile ilgili bilgiler incelendiğinde, devletin en parlak döneminin M.S 445 yılında Atilla zamanında yaşandığı görülmektedir. Atilla, Avrupalı toplumlar tarafından "Tanrının Kırbacı" olarak da adlandırılmıştır. Atilla'nın ölümü sonrasında yaşanan taht kavgaları ve iç karışıklıklar ise devletin dağılmasına yol açmıştır. Böylece M.S 469 yılında Avrupa Hun Devleti resmi olarak yıkılmıştır. Avrupa Hun Devleti yarı göçebe yaşam tarzını benimsemiştir. Romalılarla ticari ilişkiler kuran Avrupa Hun Devleti özellikleri ise şu şekildedir:

  • En geniş sınırlara sahip olduğu dönemde Hazar Denizi'nin Doğusuna kadar ilerlemişlerdir.
  • Temel geçim kaynakları hayvancılık, avcılık ve ticari faaliyetler olmuştur.
  • Günümüz Macaristan topraklarında kurulmuştur.
  • Doğa Roma bölgesine düzenlenen seferler sonrasında; Anatolius Antlaşması ve Margos Barışı'nı imzalamışlardır.
  • Devletin dış politikası Batı Roma ile barış halinde Doğu Roma ile mücadele şeklinde belirlenmiştir.
  • Kavimler Göçü'nün başlamasında etkili olmuştur.
  • Atilla sonrası siyasi ve askeri açıdan zayıflayarak M.S 469 yılında yıkılmıştır.
Reklam
Reklam

Avrupa Hun Devleti hükümdarları kimlerdir?

Kurulduğu bölgede iz bırakan ve Türk tarihinin değişmesinde etkili olan Avrupa Hun Devleti hükümdarları şu şekilde sıralanır:

Reklam
Reklam
  • Balamir (M.S 375)
  • Ildız (M.S 395)
  • Karaton (M.S 410)
  • Muncuk (M.S 415)
  • Oktar (M.S 425)
  • Rua (M.S 430)
  • Bleda (M.S 434)
  • Atilla (M.S 445)
  • İlek (M.S 453)

Avrupa Hun Devleti haritası nasıldır?

Karadeniz'in Kuzeyinde kurulan Avrupa Hun Devleti sınırları Sibirya bölgesine kadar uzanır. Vandallar, Saksonlar, Vizigotlar ve Burgondlar gibi Germen devletlerini yerlerinden eden Avrupa Hun Devleti, kurulduğu bölgede etkili askeri güç olmayı başarmıştır. Bunun yanı sıra Avrupa Hun Devleti, Roma İmparatorluğu'na da seferler düzenlemiş bazı bölgeleri vergiye bağlamıştır. Atilla döneminde ise devlet, Batı Roma bölgesine kadar ilerlemiş ancak toprakları ele geçirmekten vazgeçmiştir.

Avrupa Hun Devleti bayrağı nasıl?

Avrupa Hun Devleti bayrağında beyaz renkli flama üzerinde sarı kartal figürü yer almaktadır. Beyaz zemin rengi güç ve adaleti simgeler. Bunun yanı sıra devletin bayrağı, coğrafi konumun etkisinde de kalmıştır. Bayrak üzerindeki Kartal figürü de devletin gücünü ve kudretini yansıtmaktadır. Bazı tarihi kaynaklarda ise bayrakta yer alan kartal figürü "Hüma Kuşu" olarak da geçmektedir. Devletin varlığı ve egemenliği beyaz zemin üzerine sarı renk figürler ile yansıtılmıştır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: