Avrupa Kalkınma Bankası, Anadolu’ya Destek Açılımını Adana'dan Başlatıyor

Avrupa İmar ve Yatırım Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Michael Davey, yatırım ve kalkınma projelerine daha...

Avrupa İmar ve Yatırım Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Michael Davey, yatırım ve kalkınma projelerine daha çok destek vermek amacıyla Anadolu açılımını Adana’dan başlatacaklarını söyledi.

Adana Sanayi Odası’nı (ADASO) ziyaret eden Michael Davey, ADASO Meclis Başkanı Ahmet Kardeşler ve Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, Başkan Yardımcısı Süleyman Gerdan, Yönetim Kurulu üyeleri Civan Serintürk, Kurtuluş Kaynak ve Genel Sekreter Gazi Yılmaz ile görüştü. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın başta enerji olmak üzere, imalat sanayi, tarım, altyapı, ulaşım sektörlerine yönelik yatırım ve kalkınma projelerine finansman desteği sağladığını ifade eden Davey, Türkiye’nin yıllık 1 milyar Euro kredi desteğiyle yatırım yapılan ikinci büyük ülke olduğunu vurguladı. Davey, Adana bölgesindeki finansmanın ise 350 milyon Euro’ya ulaştığını vurgulayarak, bunu yeterli görmediklerini söyledi. İstanbul, Ankara’dan sonra Adana’da ofis açılmasının planladığını, bölgede daha çok finansman desteği sağlanmasının hedeflendiğini dile getiren Davey, “Adana’da ve özellikle Doğu bölgesinde ilişkiler geliştirilerek daha çok işbirliği yapmak istiyoruz, bu nedenle bölgeye geldik.” dedi.

Reklam
Reklam

ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök de Adana’nın teşvik yasalarından olumsuz etkilendiğini vurguladı. Adana’nın, 2003 yılında sosyo-ekonomik gelişmiş endeksinde 8. sırada iken 2011 yılında 16. sıraya gerilediğine dikkat çeken Sürenkök, “Devletten yeterince teşvik alamadığı için Adana’nın kredi desteğine ihtiyacı var.” dedi. Mevduatın krediye dönüşmesi oranının ülke ortalaması yüzde 98 iken Adana’da yüzde 142 olarak gerçekleştiğine işaret eden Sürenkök, “İlk sanayileşen illerden biri olduğu için yatırım yapma refleksi ve alışkanlığı bulunmaktadır. İklimsel ve altyapısı ile yatırımlar için çok elverişli olan bölgemiz, yabancı yatırımcılar ve finansman kuruluşları için uygun bir ortam sunmaktadır.” diye konuştu.

Sürenkök, kayıtlı 2 bin 100 üyelerinin bulunduğunu, tekstilin yüzde 24 ile ilk sırayı aldığı sektörel dağılımda makine ve yan sanayi, gıda, kimya, inşaat ve lojistik sektörlerinin sırasıyla geldiğini, sektörlerin dengeli dağılımının Adana ekonomisi için büyük avantaj sağladığını vurguladı. Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 3,5’ini kentin karşıladığını kaydeden Sürenkök, Adana’nın toplam ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Sürenkök, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Adana’da önümüzdeki süreçte düzenlenecek toplantıda bölgedeki sanayicilerle buluşturulması için işbirliğine hazır olduklarını, ofis için Adana Sanayi Odası bünyesinde büro tahsis edilebileceğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: