Avrupa Komisyonu yine terliyor

STRASBOURG (İHA) - Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu'nun yeni aday listesini bu hafta oylamaya hazırlanıyor.

Geçen ay hazırlanan ilk listenin bazı üyelere olan muhalefet nedeniyle reddedileceği anlaşılınca, oylama son anda ertelenmiş ve birlik tarihinde ilk kez değişikliğe gidilmişti. Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, bu kez adaylarına güvenoyu alacağı konusunda daha emin görünüyor. Avrupa Parlamentosu'ndaki onay sürecini bugün başlıyor. Listeye yeni giren 3 aday bugün ve yarın milletvekillerine görüşlerini anlatacak, sorularına yanıt verecek.

Reklam
Reklam

25 üye ülkeden gelen adaylardan 2'si tamamen yeni. Birinin ise, görev alanı değiştirildi. İtalya'nın Dışişleri eski Bakanı Franco Frattini, bir önceki komisyon oylamasını kilitleyen Rocco Buttiglione'nin yerine adalet, ayrımcılık ve sivil haklardan sorumlu üye olacak. Frattini, aynı zamanda komisyonun başkan yardımcısı oluyor.

Letonya'dan Andris Piebalgs da, yolsuzluk suçlamaları ile karşılaşarak çekilen İngrida Uder'in yerini alıyor. Macaristan'dan Laszlo Kovacs, enerji siyasetinden sorumlu komisyon üyeliği için daha önceki turda milletvekillerince fazla tatmin edici bulunmamıştı. Kovacs'ın yeni komisyondaki görev alanı vergilendirme olacak; onun eski görevini ise, Andris Piebalgs üstlenecek.

2 gün sürecek oturumlar ardından, komisyonun 25 üyesi perşembe günü oylanacak.

Bu oturumlarda beklenmedik bir aksilik çıkmadığı sürece, komisyonun onay alması bekleniyor. Avrupalı milletvekilleri, 25 üyeli komisyonun ya tamamını onaylama ya da tamamını reddetme hakkına sahip. Bu kural nedeniyle, eşcinsellik ve kadınların toplum hayatındaki rolü konusundaki açıklamaları ile şimşekleri üzerine çeken Rocco Buttiglione, tüm komisyonun geleceğini belirsizliğe sürüklemişti.

Reklam
Reklam

Tartışma ilk kez 10 yeni AB üyesinin de temsil edildiği komisyonun, planlandığı gibi 1 Kasım'da göreve başlayamamasına yol açmıştı.