Avrupa Konseyi seçimlerden memnun

ANKARA (ANKA)- Genel seçimleri izlemek üzere Türkiye'ye gelen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Heyeti, 22 Temmuz seçimlerinin başarılı bir şekilde organize edildiğini ve seçimlerin özgür bir şekilde gerçekleştiğini kaydetti.

Türkiye'nin 10 ilinde, 22 Temmuz seçimlerini gözlemleyen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) adına bir açıklama yapan Gözlem Heyeti Başkanı Luc van den Brande, "AKPM'nin 36 üyeden oluşan Seçim Gözlem Heyeti, 22 Temmuz tarihinde Türkiye'de düzenlenen milletvekili seçimlerinin başarılı bir şekilde organize edildiğini ve yürütüldüğünü gözlemlemiştir" dedi.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'NİN KÖKLÜ DEMOKRATİK GELENEĞİ ORTAYA KONULDU"

Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen Brande, "Seçimler iyi bir şekilde organize edilmiş, düzenli ve profesyonel bir tarzda yürütülerek, Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerinden olan Türkiye'nin köklü demokratik seçim geleneğini ortaya koymuştur" diye konuştu. Gözlem heyeti başkanı, seçime yüksek oranda katılımı olmasının ise Türkiye'de demokratik sürece duyulan güveni kanıtladığını söyledi.

"İLERİ DEMOKRASİLERDE BARAJ YÜZDE 3"

Seçimler hakkında genel olarak olumlu görüş bildiren Brande, ancak "Bu seçimlerin şüphe götürmeyecek derecede özgür olduğu kadar adil olmasını da temenni ederdim" diyerek yüzde 10'luk seçim barajının çok yüksek olduğunu söyledi. Önceki seçimlerle karşılaştırıldığında, 22 Temmuz seçimlerinde Meclis'te temsil edilen seçmen oranın daha yüksek olduğunu hatırlatan Luc van den Brande, ancak yine de yüzde 10'luk barajın, Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke arasında en yüksek oran olduğunu vurguladı.

Brande, seçim barajı konusunda ülkeler arasında genel geçer bir standart olmamasına karşın "İleri demokrasilerde seçim barajı yüzde 3. Biz de Nisan ayında bu konuda aldığımız bir kararda barajın yüzde 3 ila 5 arasında olmasının uygun olduğu görüşüne vardık" dedi.

Reklam
Reklam

İLKOKUL DİPLOMASI İSTENMESİNİ ELEŞTİRDİ

Brande, Türkiye'de, milletvekili adayı olabilmek için okur yazar olmanın zorunlu olduğunu da hatırlatırken, ancak adaylardan ilkokul diplomalarının istenmesini eleştirdi. "Benim diplomamı isteseniz, bulmam haftalar alır" diyen AKPM Heyeti Başkanı, bunun yerine farklı yöntemlerle okuma yazmanın kontrol edilebileceğini, bu tür taleplerin bürokrasiyi arttırdığını söyledi.

Brande, ana dilde propagandanın da serbest olması gerektiğini savundu. Seçim sonuçlarının değerlendirilmesine ilişkin soruları "Görevimiz Türkiye'nin iç politikalarına müdahale etmek değil, sadece seçimler için gözlem yapmak" diyerek yanıtsız bırakan Brande, "Seçimlerin başarılı olduğunu söylediniz, Türkiye'ye 10 üzerinden kaç puan verirsiniz" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Biz buz pateni jürisi değiliz. Burada jüri, hakim ya da hakem olarak bulunmuyoruz. Seçimleri izlemek için geldik."

Brande oy sayımı sürecine ise özellikle dikkat çekerek, "Sayımın son derece şeffaf yapıldığını gördük. Diğer üye ülkelerin de oy sayımlarını bu kadar şeffaf yapmalarını dilerdim" dedi.

Reklam
Reklam