Avrupa Konseyi'nde dörtlü Kıbrıs toplantısı

Strasbourg (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı (AKPM) Rene van der Linden, Türk, Yunan, Kıbrıslı Türk ve Rum parlamenterlere, Kıbrıs konusunda "parlamenter diplomasiye" ağırlık vermeleri çağrısında bulundu.

Van der Linden'in girişimiyle düzenlenen toplantıda, AKP Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan parlamenter Elza Papadimitru, KKTC Cumhuriyet Meclisi üyesi Özdil Nami, Rum parlamenter Andreas Kipriyanu AKPM'de bir araya geldi.

Yaklaşık bir saat süren toplantıyı "mükemmel" olarak niteleyen Van der Linden, adaya yaptığı son ziyaretin değerlendirmelerini birlikte gözden geçirme imkanı bulduklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Kıbrıs sorununun çözümü ve iki toplum arasındaki diyaloğun geliştirilmesi için parlamenterlere büyük görevler düştüğünü ifade eden AKPM Başkanı, "Parlamenterler olarak elimizdeki yumuşuk gücü etkili biçimde kullanmamız gerekir" dedi.

Gelecek dönemde adaya tekrar ziyarette bulunmak istediğini kaydeden Van der Linden, iki toplumun dini liderlerinin bir araya gelmesi, ortak su arıtma projesinin hayata geçirilmesi, sivil toplum temsilcileri arasındaki diyaloğun geliştirilmesi konusuna öncelikle önem verdiklerini söyledi.

Toplantıda, KKTC'li üniversite öğrencilerinin yaşadıkları sorunların da ele alındığını ifade eden AKPM Başkanı, bu amaçla "Bolonya sürecinin" canlandırılmasını istediklerini belirtti.

Adadaki asker varlığının da toplantıda ele alındığını kaydeden Van der Linden, toplumlar arası güvenin sağlanması için iki taraf için de kent merkezindeki asker varlığının azaltılmasının önemli olduğunu söyledi.

Van der Linden, ortak kültürel mirasın korunması, gençlik projelerinin desteklenmesi konusunda da toplantıya katılanların görüş birliği içinde olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam