Avrupa Konseyi’nden "ifade özgürlüğü" vurgusu

Avrupa Parlamentosu’nda Hollandalı vekil Geert Wilders’in Hollanda parlamenter heyeti içinde Türkiye’ye neden giremediğine ilişkin soru önergesi verildi.

ANKARA (ANKA) – Avrupa Konseyi, Hollandalı aşırı sağcı vekil Geert Wilders’in Türkiye’ye neden giremediğine ilişkin bir soru önergesine yanıtında, “Basındaki haberler üzerine yorum yapmayız” derken, Türkiye’nin Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa Parlamentosu ve aynı zamanda AB-Türkiye Ortak Parlamento Komisyonu Üyesi olan Hollandalı Parlamenter Barry Madlener, Avrupa Konseyi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Hollandalı Parlamenter Geert Wilders’in “gerçekleşmeyen” Türkiye ziyaretine değindi. Bir süre önce Hollandalı bir parlamento heyetiyle Türkiye’ye gelmesi söz konusu olan, ancak Türkiye’nin yabancı karşıtı politikaları dolayısıyla soğuk baktığı Wilders nedeniyle toptan iptal edilen seyahatle ilgili önergede “Konsey ‘Türkiye Wilders’in girişini reddetmeyi düşünüyor’ haberini biliyor mu?” sorusu yer aldı.

Reklam
Reklam

-“MÜZAKERELER HEMEN DURDURULACAK MI?” DİYE SORDU-

Madlener önergesine, “Konsey, Türkiye’nin Hollanda Parlamentosunun demokratik bir şekilde bir seçilmiş üyesi olan Geert Wilders’in topraklarına ve/veya hükümet merkezi olan Ankara’ya girişinin engelliyor olmasının kabul edilemeyeceği konusuyla mutabık mı? Eğer değilse neden? Konsey, Türkiye’nin diğerleri yanında, kabul edilemez davranışını göz önünde tutarak katılım müzakerelerini hemen durduracak mı? Değilse neden?” sorularıyla devam etti. Avrupa Konseyi’nden verilen yanıtta ise, “Konsey, basındaki haberler üzerine yorum yapmaz, bu nedenle gündeme getirilen sorudaki özel konu üzerine yorum mümkün değildir” denildikten sonra şu cümle eklendi:

“Aday bir ülke olarak Türkiye, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ifade ve basına yönelik teminatları garanti eden kurumların istikrarı dâhil, Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmek zorundadır.”

-OLAY-

Geert Wilders'ın da aralarında bulunduğu heyet, Ankara'nın ırkçı politikacıya randevu vermemesi üzerine, 4-9 Ocak tarihleri arasında yapacağı Türkiye ziyaretini oybirliğiyle iptal etme kararı almıştı. Hollanda heyeti adına Hollanda basınına bir açıklama yapan İş Partisi Milletvekili Harm Evert Waalkens, “ifade özgürlüğü” ilkesinden hareketle Türkiye ziyaretini iptal ettiklerini açıklamıştı. Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin lideri Geert Wilders'in Hollanda heyetiyle birlikte Türkiye'ye geleceğini açıklaması Ankara'da huzursuzluk yaratmış, hükümet ırkçı politikacının içinde bulunduğu heyeti kabul etmeyeceğini duyurmuştu.

Reklam
Reklam

Kur'an-ı Kerim’i Hitler'in "Kavgam" adlı kitabına benzetmesiyle tanınan Wilders, Ankara'dan gelen itirazlar üzerine ise, Türkiye'nin gerçek yüzünü gösterdiğini ileri sürmüştü. Wilders, İslam karşıtı "Fitne" adlın filmin yapımcılığını üstlenmiş ve İslam dünyasının büyük tepkisini çekmişti.