Avrupa Kültür Ödülleri sahiplerini buldu

İSTANBUL (İHA) - Avrupa Kültür Vakfı tarafından verilen Avrupa Kültür Ödülleri Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende bir konuşma yapan TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Biz Türkiye'yi yeniden inşa ediyoruz" derken, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Türkiyesiz bir AB, biraz daha az bir Avrupa ve eksik bir birlik olacak" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in himayesinde gerçekleştirilen tören, mehter takımının gösterisiyle başladı. Törende daha sonra vakıf Başkanı Dr. Ernst Seidel bir konuşma yaptı. Seidel, konuşmasında, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) açılan bir pencere olduğunu dile getirerek, bu törenin Atatürk'ün yaşamının son günlerini geçirdiği bu sarayda gerçekleştirilmesinin önemine değindi.

Reklam
Reklam

Daha sonra, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Başkan Yardımcısı Bernad Schreiner, 'Avrupa Siyaset Ödülü'nü TBMM Başkanı Bülent Arınç'a verdi. Ödülünü alan Arınç, yaptığı konuşmada, vakfın Avrupa'nın çok saygın kuruluşlarından biri olduğunu ve bu ödülü TBMM'ye vermesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, ödülü milletvekilleri ve TBMM'nin manevi şahsiyeti adına aldığını dile getirdi.

Arınç, iki kıtayı bir araya getiren İstanbul'un birçok kültür ve medeniyeti bünyesinde barındırdığını ifade ederek, 10 milyondan fazla nüfusu olan İstanbul'u tanımaları önerisinde bulundu.

Cumhuriyet'in 81. yıldönümünün kutlandığını da hatırlatan Arınç, "TBMM de 2005'te 85. yılını kutlayacak. Anadolu toprakları 150 yıldır meclis tecrübesine sahiptir. TBMM, halkın temsilcisidir ve halkın refahı için çalışır. Egemenlik, milletin herbir ferdindedir, Meclis de son dönemde yapılan reformlarda en büyük paya sahipti" dedi.
TBMM Başkanı Arınç, TBMM'nin son 2 yılda Anayasa'nın 40'a yakın maddesi ve 100'den fazla yasada değişiklik yaparak, hukuk ve demokrasi standardını yükselttiğini ifade ederek, Türkiye'nin AB'ye tam üye olma noktasında halkının layık olduğu haklar konusunda çalışmalar yaptığını söyledi. Bülent Arınç, "Biz Türkiye'yi yeniden inşa ediyoruz. Yeni Türkiye'nin kurumlarını, yeni Türkiye'nin içinde nefes alacağı yapılanmayı ortaya koyuyoruz. Bundan dolayı TBMM 'nin Türkiye'nin en saygın kurumları arasında en üst sıralara çıkmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Törende bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinin en kritik dönemleri içinde Türkiye'ye destek verenlere teşekkür ederek, AB'nin insanlığın en önemli projelerinden bir olduğunu söyledi. Türkiye'nin eşit bir ortak olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Şahin, "Türkiyesiz bir AB biraz daha az Avrupa, eksik birlik olacak. Bu bir arada yaşamanın sınavı, Türkiye'nin AB'ye tam üye olup olmayacağı sorusuna vereceği yanıtta saklı. Bu soruya verilecek her olumlu yanıt, Anadolu ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Boğaziçi Köprüsü gibi bizleri birbirimize bağlayacaktır. Türkiye'nin stratejik önemi yüksektir. Tam üyelik Ortadoğu ve Asya'daki etkinliğini artıracaktır. Güçlü bir ordusu var. Hızlı büyüyen ekonomisi Müslüman ancak laik bir toplumu var. Bunlar Türkiye'nin AB yolunda önemli unsurları" dedi.

Türkiye'nin dinamiklerinin dikkate alınması gerektiğini kaydeden Şahin, son dönemde gerçekleştirilen reformlarda TBMM'nin önemli rolü olduğunu anlattı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Başkan Yardımcısı Bernad Schreiner ise, konuşmasında, hayatının son dönemini bu sarayda yaşayan Atatürk'ün reformlarının son şeklini hasta olmasına rağmen burada belirlediğini, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin de bu ideali takip ettiğini söyledi. Türkiye'nin batıya açılışının son kademesine geldiğini, anlatan Bernad Schreiner, "TBMM, son iki yılda büyük reformlara imza attı. Başkan Arınç'ın da TBMM'nin kanun yapacağını da önemli rol oynadı. Türkiye, Kophenag kriterleri sonucunda üzerine düşen görevleri yerine getirmiştir. AB'yi oluşturan diğer ülkeler gibi üzerine düşeni de yapacaktır" şeklinde konuştu.
Törende konuşmaların ardından Avrupa İnisiyatif Ödülü, İktisadi Kalkınma Vakfı'na, Avrupa İnsan hakları Ödülü, Af Örgütü Türkiye Başkanı Levent Korkut'a, Avrupa Bilim Ödülü ODTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, Bonn Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ludger Kühnhardt, ABD'den Prof. Dr. Jacson Janes'a, Avrupa Teşvik Ödülleri ise, TRT Gençlik Korosu Piyano Sanatçısı Şevki Karayel, Tenor Cenk Bıyık, Kanun Sanatçısı Göksel Baktagir, Arp Sanatçısı Meriç Dönük ve Murat Erdoğan'a verildi.
Törenin ardından ödül alanlar ve konuklar, sarayın merdivenlerinde fotoğraf çektirdiler. TBMM Başkanı Arınç, basın mensuplarının bir sorusu üzerine, Türkiye'deki Musevi ve Hristiyan azınlıkların, vakıf mallarına sahip olacaklarını ifade ederek, Türkiye'de Avrupa'daki özgürlük standartlarında düzenlemeler yapıldığını anlattı.
Törenin ardından TBMM Başkanı Arınç tarafından konuklara saray bahçesinde bir kokteyl verildi.

Reklam
Reklam