Avrupa Obama'yı cesaretlendirdi

Meksika’daki G20 zirvesinin bitişinde ABD Başkanı Barack Obama, Avrupalı liderlerin Euro Bölgesi krizi ile baş etmek üzere geliştirdikleri planların kendisini cesaretlendirdiğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Avrupalı liderlerin Euro Bölgesi krizi ile baş etmek üzere geliştirdikleri planların kendisini cesaretlendirdiğini ifade etti.

Meksika’da gerçekleşen G20 zirvesi biterken dünya liderleri zirvenin final bildirisinde Euro bölgesini korumak için “gerekli tüm önlemleri” alacaklarını açıkladı.

Bildiride liderlerin İspanya’nın bankalarının sermayesini güçlendirme planlarını memnuniyetle karşıladıkları ifadesine de yer verildi.

Zirve devam ederken Yunanistan koalisyon hükümeti kurma çabaları devam ediyordu ve İspanya’nın borçlanma maliyetleri büyük oranda arttı.

Reklam
Reklam

Meksika görüşmeleri sonlanırken gazetecilere konuşan Obama, Avrupalı liderlerin borç krizini atlatabilmek için “cesur ve kararlı” olmaları gerektiğinin farkında olduklarını söyledi.

ABD Başkanı, “Görüşmeler süresince Avrupalı liderlerden dinlediğim kadarıyla risklerin de, neden cesur ve kararlı adımlar atmaları gerektiğinin de farkındalar ve ben onların bu sınavları atlatacaklarına güveniyorum” diye konuştu.

Obama Avrupa’nın yaşamakta olduğu krizi çözecek bir “sihirli değnek” olmadığı halde, “atılan her adım dağılmasının yolunu döşemek yerine, Avrupa’nın daha da kenetlenmesini sağlıyor” diye konuştu.

“Önümüzdeki birkaç haftada Avrupa’nın almamız gereken yolu belirleyecek resmi çizmiş olacağına inancım tam” diye ekledi.

‘Somut adımlar’

G20 zirvesi biterken, Avrupa liderleri Euro bölgesinde istikrarı devam ettireceklerine ve reform süreci ve sürdürülebilirliğin sağlanması adına yeni Yunan hükümetiyle birlikte çalışacaklarına söz verdi.

Liderlerin ortak açıklamasında “G20’nin Euro Bölgesi üyeleri, bölgenin birliği ve istikrarını gözetmek, finans piyasalarının işleyişini iyileştirmek için gerekli tüm önlemleri alacaklar” denildi.

Reklam
Reklam

Liderler daha bütünleşik bir finansal yapı doğrultusunda adımlar atılması fikirlerini desteklediklerini ve G20’nin Avrupa Birliği üye ülkeleri büyümeyi destekleyecek önlemleri ileri taşımakta kararlı olduklarını da açıkladılar.

Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel Yunanistan’ın euro birliği anlaşmasını bozma fikrini kenara kaldırması gerektiğinin altını çizdi.

Basına konuşan Merkel, “Geçmişte uzlaşılan reformların doğru adımlar olduğu ve dolayısıyla uygulanmaları gerektiği aşikâr” dedi.

Merkel liderlerin büyüme konusunda “çok dengeli” görüşmeler yapıklarını da ifade etti.

Zirvenin kapanış toplantılarında liderler 2014’e kadar yeni koruma önlemleri açıklamayacakları konusunda da uzlaştı.

Ancak Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ticari bariyer uygulamasının Rusya’daki istihdamı korumak adına hayati bir araç olabileceğini söyledi.

IMF’ye yardım paketi

Bu arada BRIC ekonomileri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) de Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yaptıkları kaynak aktarımlarını artıracaklarını duyurdu.

Reklam
Reklam

Türkiye’de zirve sırasında IMF’nin kriz paketine 5 milyar dolarlık yardımda bulunacağını açıkladı.

Açıklama IMF’nin gelecek krizleri önlemek adına finansmanını artırma arayışlarının üzerine geldi.

Meksika’da devam eden G20 zirvesinde yapılan açıklamada “Bu yeni katkılar, 2010’da kararlaştırılan oy ağırlıklarının ve kota paylarının kapsamlı bir biçimde artırılmasını da içeren reformların kararlaştırılan zamanlama içerisinde uygulanacağı düşüncesiyle sağlanacak” ifadelerine yer verildi.

Borç krizi bölgenin kötüleşmeye ve İspanya ve İtalya gibi daha büyük ekonomilerine yayılmaya devam ettiği takdirde, fonun yeniden devreye girmesi gerekeceğine dair endişeler mevcut.

Böyle bir ihtimale hazırlanmak ve ihtiyaç duyulduğunda yardım edebilmek amacıyla, IMF rezervlerini artırmanın yollarını arıyordu.

Dünyanın ikinci büyük ve BRIC ülkelerinin en büyük ekonomisine sahip olan Çin, 43 milyar dolarlık bir yardımda bulunacağını açıkladı.

Diğer iki BRIC üyesi Hindistan ve Rusya ise finansman katkılarında 10’ar milyar dolarlık artışlar yapacaklarını ifade etti.

Reklam
Reklam