Avrupa Obezite Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü, toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü, toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkede obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların görülme sıklığını azaltmak amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlandığını bildirdi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden "Avrupa Obezite Günü" dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından obezitenin, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlandığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Günlük yaşamda bireylerin, yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı olduğuna işaret edilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18'i, kadınlarda ise yüzde 20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır. Günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır. Hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında sanal marketlerden gerçekleştiren modern toplum için en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Giderek daha az mesafelerde yürüyen, ev dışı aktivitelere daha az katılmaya başlayan kitleler, gün içersinde harcadığı enerji miktarını azaltırken, beslenme sıklığı ve miktarını değiştirmemektedir. Sonuçta fiziksel aktivite yetersizliği, vücut üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra vücut ağırlığında artışa neden olmaktadır."

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığınca geliştirilen "Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım" araştırma raporuna göre, toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum içinde oranının yüzde 3.5 bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların görülme sıklığını azaltmak amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır. Geniş tabanlı ve çok sektörlü bir yaklaşımı benimseyen program ile ilgili Başbakanlık Genelgesi 29 Eylül 2010 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Program çalışmaları içerisinde, fiziksel aktivitenin ve sağlıklı beslenmenin önemi ve sağlık üzerine etkileri hakkında toplumda farkındalık oluşturmak önemli paya sahiptir. Avrupa Obezite Günü vesileyle vatandaşlarımızı fiziksel aktivitenin artırılması ve yeterli dengeli beslenme alışkanlığı konusunda bilgilendirmek ve toplum bilincinin oluşmasını sağlamak, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve obeziteyle mücadelede büyük önem taşımaktadır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: