Avrupa Uzlaştı. Sıra Piyasaları Bozan MB'na Geldi!

Avrupa'lı liderler sabaha 05'e kadar süren toplantı sonunda tam net olmayan açıklamalara göre uzlaşmış görülüyorlar.

Yunanistan'ın borçlarında yüz de 50 indirim yapılması,
EFSF'nin Kaldıraç kullanılarak 1 Trilyon Euro'ya yükseltilmesi,
Bankaların borç rasyolarına ulaşmaları için süre ve destek verilmesi konularında anlaşılmış görülüyor.

Anlaşma kararlarının Kasım ayı ile birlikte uygulamaya gireceği ifade ediliyor. Aynı zamanda Çin'in de bu anlaşma ile birlikte soruna destek olması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Kısacası eğer ilk açıklananların dışında olumsuz açıklamalar olmazsa, Avrupa kendi sıkıntısını aşmak yönünde çok ciddi bir adım atmış oldu. Bu adımı atabilmeleri bile kararlılıklarına işaret olur. Dış piyasaları rahatlatır. Dow future endeksi de 10.960'a ulaşmış durumda. Avrupa açılışlarının da yüz de 2,5- 3'ler civarında yüksek olması bekleniyor.

Avrupa'lı liderlerin uzlaşmasından sonra gözler bizde TCMB'na dönecektir. MB'sının Avrupa'nın uzlaşmaya varmasından sonra, gecelik faizlerini de hızla aşağı çekmesini ve piyasaya düşük faizle para vermesini bekliyorum. Eğer bunu yapmazsa bankaların bono faizlerinin maliyetlerinin artmış olması nedeniyle karlarındaki erime kalıcı hale düşer. Bu nedenle şuanki ikili faiz sistemi ile bankaların sonrasındaki karlarının fazla eriyeceğini çok beklemiyorum. Bunun olması için haftalık politika faizlerinin artması gerekir.

5,75 haftalık politika faizi aynı kalmasına rağmen gecelik borçlanmada yüz de 12, 12,50 ye çıkılmış olması bir süre sonra haftalık politika faizlerinin de yukarı çıkabileceği korkusunu yaratıyor olabilir. Aynı zamanda bankaların ellerindeki 5,75'lik bono faizinin piyasa faizi 9,95'e yükselmiş olması faiz yükselecek beklentilerini arttırmıştır.

Reklam
Reklam

Biraz enflasyonu göze alıp, kur karşılıklarının artmasına bukadar tepki vermemeliydik. Sonuçta düşük kur politikasının gerçek kur değerlerine doğru değişime uğraması girdi maliyetlerini de arttıracağı için enflasyonu yükseltebilecekti. Bunu zaten bekliyorduk. Ama bu sayede 2 yıl gibi bir sürede nasılsa ithalatın yerli üretime dönüşmeye başladığı alanlarla bu enflasyon artışı geçici bir dönem için olacaktı. Ama MB'sı bunu göze almadı. Enflasyonu, büyümeyi, banka kredi büyümelerinin hala hızlı artmasını ve cari açığı likiditeyi faiz silahı ile kısarak ve piyasaya para vermeyerek engellemeye çalıştı.

Eğer AB'nin uzlaşması sonrası dışarıdan para girişleri görmeye başlarsak, iki faizimiz var dediği faizlerin küçüğü olan 5,75 yeniden aktif olarak kullanılırsa faiz gecelikte de hızlı düşer ve bu kararlar ana faizi arttırmadan sıkıntının atlatılması için doğru adımlar olmuş olur. Ama eğer dışarıdaki uzlaşma sonrasında da döviz kurları üzerindeki baskı kalkmazsa, işte o zaman kalıcı faiz yükselişi ile haftalık politika faizleri 5,75'ten ne kadar yukarı çıkarsa, o oranda banka karları erir!

Reklam
Reklam

Perşembe alınmış olan ve dün açıklanan faizi arttırdık açıklaması ve kararları ile bankalar bonolardan zarar yapacaklar diye banka hisselerine veriliyor. Ben hala bu konuda tam da öyle yansıyacağını düşünmüyorum. En azından şuanki hali ile düşünmüyorum. Çünkü hala bonolarını değerledikleri politika faizleri 5,75 ile aynı seviyede tutulmuş durumda. Dış piyasalardan bir rahatlama görülürse, bu oranı değiştirmeyip gecelik faizleri indirmeye giderlerse banka karlarına çok da olumsuz etkisi olmadan bu ortam yatışabilir.

Ama yine de dokuz aylık bilançoların bağlandığı son gün değerleriyle kur karşılıklarının yüksek olması bankaların dokuz aylık karlarında azalma yaptırabilir. Fakat sonrasında düşen kurlar nedeniyle de, kurlar bu seviyeler ve altında kalırsa yıl sonu bilançolarında olumlu etki yapacaktır.

Neyse işin kısası; bankalar ve dolayısı ile imkb endeksi faiz nedeniyle düştüler. Haftalık faiz şuan piyasada görülen faiz gibi 9,95 olsa bono karlarının yüz de 35-40'ı erir. Bu korku satışları getirdi. MB'nın devamındaki davranışı bu korkunun yerli mi -yersiz mi olduğunu gösterecek. Ben düşüncemi söyledim.

Reklam
Reklam

İMKB için bu yaşadığımız satışlarla gayet kuvvetli duran 55.000 seviyesinin altındaki destek 53.800 civarında. Dünkü ortamda bile 55.000 görülmediği için, bugün Avrupa'nın uzlaşma haberleri sonrasında bu seviyeler yine görülmeyecektir diyorum. Yukarıda 60.000 normalde olmamız gereken şuanki seviyeler olmalıydı. MB'nın faizlerdeki tutumuna göre bu seviyeler için yine de umutluyum.

Ben hala MB'nın yaşanan kur sıkıntısını kalıcı faiz artışı yapmadan aşmış olacağını düşünüyorum. Eğer öyle olursa, haftaya da MB'nın yaptığı bu hamlenin övüldüğünü göreceğiz. Ama eğer faizleri düşürümez de artmasına neden olursa, hep birlikte eleştiri oklarını fırlatacağımıza eminim. Ben şimdilik yapılan doğruydu ama piyasa tarafından yanlış yorumlandı diyorum. Umarım haklı çıkarım. Yoksa haksızlığımın yansımasını gördük!

Yazı 09:17'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.

Aydın Eroğlu