Avrupa'da 106. randevu

İSTANBUL (İHA) - Fenerbahçe, Avrupa Şampiyonlar Ligi D Grubu'ndaki 2. maçında yarın deplasmanda Manchester United ile oynayacağı maçla Avrupa Kupaları'ndaki 106. karşılaşmasına çıkacak.

Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'nde 13, Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 39, UEFA Kupası'nda 44 ve Kupa Galipleri Kupası'nda 9 maç yaptı. Sarı-lacivertli ekip, bugüne kadar Avrupa Kupaları'nda oynadığı 105 maçta 32 galibiyet, 58 mağlubiyet alırken, 15 maçta ise sahadan beraberlikle ayrıldı. Sarı-lacivertli ekip, bu maçlarda 108 gol atarken, kendi kalesinde 182 gol gördü.

Reklam
Reklam

Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne 2 kez katılan Fenerbahçe, ilk turu geçme başarısını gösteremedi. Sarı-lacivertli ekip, 1996-97 sezonunda grup maçlarını 7 puanla tamamladı, 2001-2002 sezonunda ise hiç puan alamadı. Şampiyonlar Ligi'nde bugüne kadar 13 maç yapan Fenerbahçe, bu maçlarda 3 galibiyet, 1 beraberlik ve 9 mağlubiyet elde etti. Sarı-lacivertli ekip, bu maçlarda 7 gol atarken, kendi kalesinde 18 gol gördü.

Sarı-lacivertli ekip, 1996-97 sezonunda ön eleme turunda İsrail'in Maccabi Tel Aviv takımını eleyerek ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkını elde etti. İlk turda Rapid Wien, FC Juventus ve Manchester United ile eşleşen Fenerbahçe, 1 beraberlik, 2 galibiyet ve 3 mağlubiyetle grubunu 7 puanla tamamladı. Sarı-lacivertli ekip, grup maçlarında 3 gol atarken, kendi kalesinde 6 gol gördü. Sarı-lacivertli ekip, grubunda Manchester United ve Rapid Wien'i 1-0'lık sonuçlarla yenerken, tek beraberliğini Rapid Wien karşısında aldı.

Süper Lig'i 2000-2001 sezonunda şampiyon olarak tamamlayan Fenerbahçe, ön eleme turunda İskoçya'nın güçlü temsilcisi Glasgow Rangers'ı eleyerek ikinci kez Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazandı. Grubunda FC Barcelona, Bayer Leverkusen ve Olimpic Lyon ile eşleşen Teknik Direktör Mustafa Denizli yönetimindeki Fenerbahçe, bütün maçlarından mağlubiyetle ayrıldı. Sarı-lacivertli ekip, bu maçlarda 3 gol atarken, kendi kalesinde 12 gol gördü.

Reklam
Reklam

Avrupa Kupaları macerasının ilk yıllarında başarılı sonuçlar alan Fenerbahçe, ilerleyen yıllarda büyük başarılara hasret kaldı. Avrupa Kupaları macerasına 1959'da Macaristan'ın Csepel takımıyla oynadığı maçla başlayan Sarı-lacivertli ekip, ilk maçta 1-1 berabere kaldığı Macar temsilcisini deplasmanda 3-2 yenerek, Avrupa Kupaları'nda tur atlayan ilk Türk takımı olarak tarihe geçti.

1966-67 sezonunda ise Yunanistan'ın AEK takımını yenen Sarı-lacivertli ekip, Balkan Kupası'nı alarak Türkiye'nin Avrupa'daki ilk büyük başarısına imza attı ve Balkan Şampiyonluğu'na ulaşan ilk Türk takımı unvanını elde etti.