Avrupa'da beliren ekonomik durgunluk Türk ayakkabı sektörünün önünü açtı

Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden ayakkabıcılık, dövizin değerinin artması ve ekonomik durgunluk sebebiyle Avrupalı rakiplerininin havlu atması...

Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden ayakkabıcılık, dövizin değerinin artması ve ekonomik durgunluk sebebiyle Avrupalı rakiplerininin havlu atması ile birlikte ihracatını yüzde 30 arttırdı. Avrupa'da üretim düşerken Türkiye'nin üretim fazlasını dış piyasada eritmeye başlamasıyla sektör derin bir soluk aldı.
Geçen sene 690 milyon dolarlar seviyesinde olan ayakkabı ihracatının bu sene 1 milyar dolar seviyesini zorlamasını beklediğini belirten İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, Türkiye'nin altyapısı sağlam şirketlerinin, ihracatı arttıracak bir pozisyon elde ettiğini ifade etti. Güzel, "Ayakkabıcılık sektörünün önü, ardına kadar açık. Yeter ki oyunu kurallarına göre oynayalım, kaliteden taviz vermeyelim." dedi.
Ayakkabı sektörü, bugünlerde bahar havası yaşıyor; global kriz gibi problemleri aşmış vaziyette. Oda Başkanı Güzel, Türkiye'nin ekonomik durgunluktan dolayı üretimde irtifa kaybetmeyen tek ülke olduğunu ifade etti. Bugün Almanya'nın, ihtiyacı olan ayakkabıların yüzde 7 ile 10'unu ürettiğini, yüzde 90 dolayında dışarıdan aldığını vurgulayan Güzel, "Ayakkabının duayeni İtalya, giydiği ayakkabının yüzde 20'sini üretiyor; İngiltere, İspanya, Portekiz gibi ayakkabı üreticileri de krizin etkisinde. Türkiye, bu potansiyeli değerlendiriyor. Şu anda hem iç piyasada hem ihracatta ciddi bir gelişme var." şeklinde konuştu.
Şikayet edenlere fazla bakmadığını ifade eden Tahsin Güzel "Onlar iş bilmeyenlerdir. Ayakkabıdaki o durgunluk geçti." dedi. Türkiye'nin ciddi bir kurulu kapasitesi ve altyapısı olduğunu, Avrupa'da ise üretimin yavaşladığını kaydeden Güzel, şunları söyledi:
"Avrupa'da ayakkabı açığı var. Sektör mensupları ciddi miktarlarda ihracat yapıyor. Dünyadaki rakiplerimiz, küresel krizlerden etkilendi. Türkiye'de ise böyle bir etkilenme yok, aksine işini bilenler trendini yükseltti. İzmir'de, İstanbul'da altyapısını kuran ve kurumlaşan üreticiler, iç pazara çalışır gibi Avrupa'ya ayakkabı gönderiyor. En önemli ülkeler Hollandası, Almanya, Fransa'ya çok ciddi ayakkabı satılıyor şimdi."
İtalya'ya bugün Türkiye'den taban ve ayakkabı gittiğini anlatan Güzel, başarılı olmak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Birazcık işbirliği, dünyadaki pasta payını paylaşmaları, ihracata yönelik çalışmaları gerekiyor. Bizde ayakkabı giyilmiyor, dolayısıyla üretim fazlamız var. İşini bilmeyenlerin, satamayanların elinde malı kalıyor. Zaten iç piyasayı ithalat etkiliyor, yüzde 40'ların üzerinde etkisi var. Üreticilerin, dışarıya dönük araştırma geliştirme ve işbirliği yapması gerekiyor. Dünyada ayakkabı sektöründe boşluk var. Ortadoğu dâhil olmak üzere elimizi çabuk tutmazsak, Hindistan gibi üçüncü, dördüncü ülkeler o boşluğu dolduracak."
2010'da ayakkabı ihracatının 680 milyon dolar civarında olduğunu, bu yıl ise şimdiden aşılarak 780 milyon dolara ulaşıldığını anlatan Güzel, sene sonu itibariyle 1 milyar dolar sınırına dayanarak yüzde 30 artış beklendiğini dile getirdi.
Türkiye'nin en az 5-5,5 milyar dolar ihracat yapmasına imkan veren kurulu kapasitesi olduğunu ancak arz talep dengesinin bozukluğu ve ithalatın yol açtığı sıkıntılar sebebiyle bunun kullanılamadığını söyleyen Güzel, "Uluslararası ticaret bilemeyişimiz, organize olamayışımız gibi nedenleri de bunlara eklemek lazım. 21. yüzyılda en şanslı sektör ayakkabıdır. Ciddi bir ihracat şansı var." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz