Avrupa'da binlerce mülteci yine 'arafta'

Avrupa sınır kapılarına yığılan mültecilerden binlercesi, geceyi Hırvatistan ile Slovenya arasındaki tampon bölgede dışarıda konaklayarak geçirdi. İlaç, battaniye ve temel ihtiyaç maddeleri bulunamıyor, yağmur ve soğuk hava durumu daha da zorlaştırıyor.

Bu sabaha karşı Hırvatistan - Slovenya sınırında bekleyen göçmenler.

Alınan yeni önlemlerle Avrupa ülkelerine girişi kısıtlanan binlerce mülteci ve göçmen, geceyi soğuk ve yağmur altında sınır kapılarında geçirdi.

Aralarında küçük çocuklu ve bebekli aileler de bulunan mültecilerin çoğu, Hırvatistan ile Slovenya arasındaki alanda mahsur kaldı.

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü UNHCR, buradaki insanların temel ihtiyaç maddelerinden yoksun kaldıklarını bildirdi.

Slovenya'nın topraklarından geçen göçmen sayısını sınırlama kararı almasından sonra Balkan güzergahı üzerinden Almanya ve İsveç gibi AB ülkelerine gitmek için sınır kapılarına yığılanların sayısında artış oldu.

Reklam
Reklam

Slovenya, haftasonunda Avusturya'nın yeni önlemler aldığını, buna karşılık kendilerinin de topraklarından geçen mülteci sayısını sınırlayacağını açıklamıştı.

Avusturya ise böyle bir politika uygulamadığını söylüyor.

Macaristan ise Sırbistan sınırının ardından Hırvatistan sınırını da göçmenlere kapatmıştı.

Yiyecek yok, battaniye yokUNHCR, Hırvatistan'a giremeyen 10 bin kişinin halen Sırbistan'da mahsur kaldığını bildirdi.

UNHCR sözcüsü Melita Sunjiç, Reuters ajansına "Yiyecek yok, battaniye yok. Hiçbir şeyimiz yok" dedi.

Londra merkezli Humanitas hayır kurumunun müdürü Dr. Ramiz Momeni ise mültecilerin Sırbistan'ın Berkasova sınır kapısına 'hücum ettiklerini' ve bazılarının vücut ısısının düşmesinden dolayı hipotermi sorunu yaşadığını söyledi.

Momeni "Onları tedavi edecek durumda değiliz, ilacımız yok, elimizde yağmurluk da kalmadı" dedi.

Yağmurluklar yetmiyor.

Hırvatistan-Slovenya sınırında 500 kişi geceyi Trnovec'te açık havada geçirdi.

Sınırın Hırvatistan tarafında ise 1800-2000 göçmen trende geceledi.

Reklam
Reklam

Hırvatistan, Slovenya'dan günde 5000 göçmen almasını istemişti ancak Slovenya bunların sadece yarısının topraklarından geçmesine izin veriyor.

Almanya'nın Suriyeli göçmen kabul etme kararı da ülke içinde gerginlik yaratmaya devam ediyor.

İslam ve göç karşıtı Pegida örgütü bu akşam Dresden'de yapılacak protesto gösterisine on binlerce kişinin katılmasını beklediğini bildiriyor.

Fransa'nın kuzeyindeki Calais kentinin belediye başkanı ise İngiltere'ye gitme umuduyla kente gelenlerin sayısındaki artışla baş edebilmek için askerlere ihtiyaç duyulabileceğini kaydetti.