Avrupa'nın farklı ülkelerinde insanları değersiz hisselere yatırım yapmaya yönlendirerek dolandıran çete üyelerine yönelik gerçekleştirilen kapsamlı operasyonda onlarca kişi gözaltına alındı.
Operasyon kapsamından çoğunluğu İspanya ve İngiltere'de olmak üzere 110 kişi gözaltına alındı.
Polis, operasyonlarda "boiler room" (kazan dairesi) dolandırıcılığının önde gelenlerini ve kolaylaştırıcılarını hedef aldı.
Kazan dairesi kavramı bu kişilerin çok sıkışık, kapalı ortamlarda bilgisayar başında çalışması nedeniyle kullanılıyor.
Yalnızca İngiltere'de 850 kişinin bu çeteler nedeniyle dolandırıldığı kayıt altına alınmış durumda.
Gerçekteyse binlerce kişinin mağdur olduğu düşünülüyor.
Dedektifler iki yıllık soruşturmaya dayanan ve Rico adınını verdikleri operasyonda Avrupa'daki 'kazan dairesi' dolandırıcılığının büyük kısmını yok etmeyi hedeflediklerini söylüyor.
Rico'nun 'kazan dairesi' dolandırıcılığına yönelik olarak bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük operasyon olduğu düşünülüyor.
Londra Polis teşkilatının öncülük ettiği Rico Operasyonu kapsamında hafta içinde birçok baskın gerçekleştirildi.
İspanyol polisinin de destek verdiği operasyona ABD Gizli Servisi dahil bazı ülkelerin istihbarat servisleri de katılıyor.
Operasyon kapsamında, kazan dairelerinin büyük bölümünün bulunduğu düşünülen İspanya'da gerçekleştirilen baskınlarda 84 kişi gözaltına alındı.
Bu baskınlara 40'ı İngiltere'den olmak üzere 300 polis katıldı.
İngiltere'de 20, ABD'de iki, Sırbistan'da dört kişi gözaltına alındı.
Mağdurların çoğunluğunun yaşının 40'dan fazla olduğu, aralarında 70'li ve 80'li yaşlarında olan birçok kişinin bulunduğu belirtiliyor.
Polis bazı mağdurların dolandırılmalarıyla karşılaştıkları mali sorunlar nedeniyle intihar ettiklerini söylüyor.
Dolandırıcıların mağdurları 'yüksek basınçlı satış teknikleri' ve üçkağıtçılıkla tekliflerine ikna etmeye çalıştıkları aktarılıyor.
Dolandırıcılar kendi finansal yönlendirmeleri karşılığında mağdurların paralarına yılda yüzde 10 ila 20 arasında kazandırma taahhüdünde bulunuyor.
Ancak mağdurların dolandırıcıların yönlendirmeleriyle yaptıkları yatırımlarda hesaplarından çıkan paranın asla tam olarak geri dönmediği belirtiliyor.
Yalnızca İngiltere'de her yıl 200 milyon Sterlin'in 'kazan dairelerinde' kaybedildiğini belirtiyor.
Yetkililer bu dolandırıcılığı yapanların kazançlarını Rolex saatler, Armani giysiler, hızlı arabalar ve lüks dairelere harcadığını belirtiyor.
Bu kişilerin bazılarının uyuşturucu ticareti de yaptığı ve uyuşturucu partilerine katıldığı aktarılıyor.