"Avrupa'da kurumlarımızın adı geçmiyor"

ANKARA(ANKA) - Avrupa-Türkiye İş Konseyi Hüseyin Baraner, Türkiye'de yaşanan siyasi tartışmaların Avrupa basınına ve kamuoyuna son derece olumsuz yansıdığını belirtti. Baraner, "Her şeyi ihraç eden Türkiye Avrupa'ya ‘anlatım' ihraç edemiyor. İlk önce susuyoruz, sonra Avrupa'da çıkan olumsuz haberlere kızıyoruz" dedi.

Baraner, ANKA'ya yaptığı açıklamada, kamuoyunu ilgilendiren meselelerin siyasilerin arasındaki tartışmaya dönüştüğünü söyledi. Baraner, "Toplumun ve sözcüleri olan sivil kuruluşların sesi çıkmıyor. Avrupa'ya kendimizi anlatamıyoruz" dedi. Türkiye'nin kurumlar ülkesi olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Baraner, "Her şey Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın ağzında. Ancak Avrupa'da kurumlarımızın adı geçmiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Baraner, Almanya'da meydana gelen yangının ardından 20 bin Türk vatandaşının bulunduğu toplantıya Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın yanı sıra Avrupa ve Türkiye'de bulunan sanat, turizm, insan hakları gibi alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının da katılması gerektiğinin altını çizerek, "Sadece Başbakan değil de sivil kuruluşları da orada olsaydı bütün Avrupa kamuoyunda çok daha olumlu bir etki yaratırdı. Avrupa ile toplumun kendisi yüz yüze göz göze bakarak konuşmalı" dedi.

"TURİZMİN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA İHTİYACI VAR"

Hüseyin Baraner, Türkiye'nin Avrupa'dan kopuk olduğunu belirterek, turizm konusunda da Türkiye'deki sivil inisiyatifin daha etkin rol oynaması gerektiğine dikkat çekti. Baraner, "Yeniden yapılanma sürecine giren Türkiye, Avrupa toplumlarıyla daha çok bir araya gelmelidir. Türk turizminin sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına ihtiyacı var" dedi.

14 Şubat Perşembe günü İstanbul'da açılan ve Dünya turizm fuarları arasında ilk on içinde gösterilen EMITT'e (Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı) 50'ye yakın ülkenin katıldığını ve fuarın Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu belirten Baraner, "Bütün Türkiye'nin bu fuarı sahiplenmesi lazım" dedi.

Reklam
Reklam

Turizm sektöründe dünyadaki rekabetin kızıştığını ifade eden Baraner, turizmin artık ciddi bir ticaret ve 150'nin üzerindeki ülkenin istihdam motoru olduğunu kaydetti.
Baraner, "Her ülkenin başbakanı ülkesinin turizm bakanını arayıp rakamlar alıyor. Artık Cumhurbaşkanları bile turizmde aktif rol üstleniyor. İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen 28. Uluslararası Future Turizm Fuarı'nın açılışını İspanya Kralı yaptı. Ülkeler turizme tüm mekanizmalarıyla sahip çıkıyor" şeklinde konuştu.