"Avrupa'da terör alarmı"

LONDRA (İHA) - İngiltere basınından Financial Times, Brüksel'in Ankara hükümetiyle üyelik müzakerelerine önümüzdeki yıl başlamasının olası görüldüğünü yazdı.

Financial Times, Avrupa Komisyonu'nun üst düzey bir yetkilisinin, "Ankara'nın siyasi ve ekonomik koşulları yerine getirmesi halinde, Türkiye ile müzakerelere 2005'in Ocak ayında derhal başlanabileceğini; Komisyon'un ekip olarak buna hazır olduğunu" söylediğini aktardı. Ancak gazete bundan önce, Avrupa Birliği liderlerinin gelecek Aralık ayı zirvesinde yeşil ışık yakmasının şart olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Financial Times, kararların oy birliğiyle geçerli olduğu zirvede, şu an için en büyük bilinmezin, Fransa'nın tutumu olduğunu bildirdi.

Guardian gazetesi "Londra'da saldırı kaçınılmaz" başlığı altında Londra'ya gerçekleştirilebilecek saldırıları manşete taşıdı. Londra emniyet müdürüne dayandırılan haberde, Madrid'deki büyük saldırılar ardından İngiliz yetkililerin, en başta Londra'da, halka daha uyanık ve dikkatli olmaları çağrısı yaptıkları belirtildi.

"OTOBÜSLER, GECE KULÜPLERİ VE BARLARA BOMBA ALARMI" Times'in, "Otobüsler, gece kulüpleri ve barlara bomba alarmı" başlıklı haberinde, sırt çantalarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Gazete, Londra Emniyet Müdürü'nün endişe verici açıklamasına paralel biçimde, Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone'nin, "Şayet başkenti bir saldırıdan kurtarırsak, bu bir mucizeye bağlıdır" şeklindeki sözlerini aktardı.

Times, bu sabahki başyazılarından birini, dün açıklanan Irak anketinin sonuçlarına ayırdı.

Reklam
Reklam

Oxford Üniversitesi ile işbirliği içinde BBC ve bir dizi yayın kuruluşunun Irak'ta ön ayak olduğu anket sonuçları, Iraklılar'ın yüzde 57'sinin, Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana yaşamının iyileştiğini düşündüğünü ortaya koydu.

Times gazetesi Irak analizlerinin yapıldığı ankette zamanın belirtilmediğini vurguladı.

Times, şöyle devam ediyor: "Savaş sonrası Irak'ın inşasına ilişkin planlama ne kadar başarılıydı, tartışmaya açık; daha iyi olabileceği konusunda ise hiçbir şüphe yok. Ama aynı zamanda, Iraklılar'ın da hükmettiği gibi, rejim değişikliğinin bir iyileşmeye işaret ettiği de şüphe götürmüyor"

Daily Telegraph gazetesi ise, İngiltere'ye yönelik bir terör saldırısında asıl hedefin barlar, otobüsler ve trenler olacağını yazdı.
Gazete, İspanya'daki patlamaların İngiltere'de artan güvenlik önlemleri ile yankı bulmasına rağmen, kamuoyunun savaş konusundaki eğilimlerinin halen çok farklı olduğunu belirtti.

Telegraph, İngiliz kamuoyunun büyük çoğunluğunun, savaş karşıtı bir lideri başbakan seçen İspanya'nın aksine, Başbakan Blair'in Irak politikasını halen desteklediğine değindi.

Reklam
Reklam

Gazete Avrupa Birliği'nin dışında kalmanın avantajları için ödeyecekleri bedeli çok yüksek buldukları zaman, Avrupa kulübüne İsviçre'nin de üye olacağını belirtti.

"ZAPATERO ÇOK ÖNCEDEN VERMİŞ OLDUĞU VAADİ YERİNE GETİRİYOR" İspanyol gazetesi El Periodico, "Zapatero, çok önceden vermiş olduğu bir vaadi yerine getiriyor olacak" diye yazdı.

Ancak İspanya'nın yeni lideri, eğer Birleşmiş Milletler devreye girerse, askerlerin kalabileceğini söylemişti. El Periodico, bu ikinci seçeneğin gerçekleşmesinin de mümkün olabileceğini düşündüğünü belirtti.

Gazete konu hakkında, "İspanyol sosyalistlerin uluslararası hukuka saygılı dış politika anlayışına da bu yakışır" yorumunu yaptı.
Alman basınından Frankfurter Allgemeine Zeitung, Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak konusunda yeni bir Birleşmiş Milletler kararı çıkarılmasına gösterdiği ilgiyi, akıllıca olarak nitelendirdi.

Alman gazetesi, Avrupa Birliği ve Amerika'nın ortak bir strateji belirlemesi zamanının çoktan geldiğini, aksi takdirde Batılı ülkelerin teröristlerin elinde bir anlamda rehin kalacağını yazdı.

Reklam
Reklam

"OLASI SAVAŞ, RUS-GÜRCÜ İLİŞKİSİNİ FELAKETE SÜRÜKLER" Rus basınında dikkatler, İspanya ve Irak tartışmasına olduğu kadar, Gürcistan'a da yoğunlaşmış durumda. Gürcistan'ın Türkiye sınırında uzanan Acaristan bölgesi ile Tiflis'teki merkezi hükümet arasında gerginlik had safhada.

Ayrılıkçı Acaristan'ı kontrol altında tutmak isteyen Gürcü yönetimi, abluka tehdidini hayata geçirerek, bölgeye yaptırımlar uygulamaya başladı. Acaristan, silahlı güçlerinin hazır beklediğini ve kendisini savunabileceğini söyledi.

Rus basınından İzvestiya'ya göre, olası bir iç savaş, Rus-Gürcü ilişkileri açısından da felaket boyutlarında sonuçlar doğurabilir.
İzvestiya, Acaristan lideri Aslan Abaşidze'nin Moskova'yla uzun yıllara dayanan dostluk bağlarına dikkat çekerek, Kremlin'in bir çatışmadan uzak durmasının çok zor olduğunu belirtti.

İzvestiya gazetesi, Gürcistan'da bir iç savaş patlak vermesi halinde, Rusya'nın Gürcü lider Saakaşvili ile ilişkileri normalleştirmesi ihtimalinin de daha uzun yıllar kızağa çekili beklemek zorunda kalacağını yazdı.

Reklam
Reklam

Rusya Savunma Bakanlığı'nın çıkardığı Krasnaya Zvezda gazetesi, Gürcistan hükümetinin Acaristan'a yönelik ekonomik yaptırımlarını çıkmaz sokak olarak nitelendirdi.

Gürcü hükümetinin sonuçta bütün ülke ekonomisini tehlikeye attığını belirten Krasnaya Zvezda, "Tiflis yönetimi kendi bindiği dalı kesiyor" diye yazdı.

Gazete, sorunun ültimatomlarla değil, oturup konuşarak çözüm beklediğini belirtti.

İsviçre basınından Le Temps, Avrupa Birliği'nin genişleme sürecinden endişeyle bahsetti.

Le Temps, İsviçre'nin yakın zaman içinde tam 25 üyeli bir Avrupa Birliği ile pazarlık etmesi, farklı öncelikleri olan 25 ulusal hükümetle görüşmesi, inatçı ve bencil diye belledikleri İsviçre ile ikili anlaşmaları onaylatması gerekeceğini belirtti.