Washington (AA)- ABD'de yayımlanan bir araştırmaya göre, milyonlarca yıl önce Asya'dan göçler, Avrupa'da yerleşimin başlaması açısından Afrika'dan göçlerden daha fazla rol oynadı.
İspanyol ve İtalyan araştırmacılar, Afrika, Asya ve Homo Genus kökenli türlera ait fosilleşmiş 5 binden fazla diş üzerinde yapılan filogenetik analizlerin sonuçlarının, modern insanın veya Homo Sapienlerin kökeninin Afrika kıtası değil Asya'dan göçlere dayandığını gösterdiğini belirttiler. Bilim adamlarının bulgularına göre, Avrupalıların dişleri, 1,8 milyon yıl öncesinden Neandertal insanının ortadan kalktığı 250 bin yıl öncesine kadar incelenen örneklerde, öncelikle, Afrikalılardan çok Asyalıların özelliklerini gösteriyor.
Araştırmayı yapan antropologlar, bu bulguların Avrasyalı ve Afrika kıtasından göçlerin uzun bir dönem boyunca değişik bir seyir izlediğini gösterdiğini belirterek, sonuç olarak Asya'dan göçlerin Avrupa'daki yerleşimin oluşması için Afrika'dan gelenlerden daha büyük bir etkisi olduğunu kaydettiler. Bu çalışmalarını Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi (PNAS) dergisinin 6 Ağustos tarihli sayısında da neşreden bilim adamları, analizlerinin sonuçlarının, Avrupa'da ilk yerleşimlerin "Afrika'dan arka arkaya gelen göç dalgalarıyla oluşmadığı" teorisini desteklediğini, ancak daha karmaşık bir karışım ve üç kıtadan göç olduğunu da ortaya koyduğunu belirttiler.