Avrupa'daki kriz Afrika'yı tehdit ediyor

Nijerya ve Güney Afrika, euro krizinin yayılmasının önüne geçilememesini sert şekilde eleştirdi.

Nijerya ve Güney Afrika Dışişleri Bakanları, Avrupa Birliği'nin Euro bölgesindeki borç krizinin yayılmasını önleme konusunda başarısız kalmasını sert dille eleştirdiler.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Pravin Gordhan ve Nijerya Dışişleri Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala, piyasalardaki çalkantıların Afrika'nın ekonomik fırsatlarını tehlikeye soktuğunu söyledi.

Gordhan, Avrupa'nın mali sorunları yüzünden ticaretin azaldığını ve piyasalarda küresel düzeyde bir kaygı havası yaratıldığını belirtti. Güney Afrikalı bakan, BBC'ye verdiği mülakatta, 2008 yılında Lehman Brothers'ın çöküşü sonrası yaşanan krizin Afrika ekonomilerini vurduğunu, şimdi de tarihin tekrar ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Pravin Gordhan, "Şimdiki bunalımın merkezi olan Euro Bölgesi'nde yaşananlar bizim ekonomilerimiz üzerinde de tahribat yaratıyor. Bunun bir nedeni, Avrupa ülkelerinin Afrika'nın başlıca ticaret ortakları olması." dedi.

Gordhan, Avrupa liderlerinin dünyanın geri kalan kısmını dikkate almadıklarını söyledi.

Gelişmiş ülkelerin borç krizinin, dünyadaki diğer ülkeleri de aşağı çektiğini belirten Gordhan, "Brezilya'da, Hindistan'da, Çin'de ya da başka bir ülkede olsun, hepimizin ekonomileri yokuş aşağı gidiyor. Bunun küresel anlamda etkileri çok büyük olacak." dedi.

Nijerya Dışişleri Bakanı Okonjo-Iweala da, borç yönetimi ve büyümenin teşviki konularında, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerden dersler alması gerektiğini söyledi.