Avrupa'daki sığınmacı krizi

Danimarka'nın Radikal Sol Partisi Lideri Morten Östergaard, hükümetin sığınmacı krizinde yeterli sorumluluk almadığını savundu.

KOPENHAG (AA) -Danimarka'nın resmi ajansı Ritzau'nun haberine göre, Östergaard, ülkesinin sığınmacılar konusunda tıpkı Almanya gibi üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Başbakan Lars Lökke Rasmussen'e daha fazla sorumluluk alma çağrısında bulunan Östergaard, "Danimarka hükümeti, sığınmacı krizinde yeterli sorumluluk almıyor. Almanya'nın yaptığı 'Çözümdür' diyemeyiz. Almanya da zaten böyle demiyor ancak bu, Merkel'den krizin bütün Avrupa'nın ortak problemi olduğuna ve hiçbir ülkenin kendi başına hareket etmemesine dair yeni bir sinyal" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Östergaard, Danimarka ve AB ülkelerini krizin aşılması için ortak hareket etmeye çağırdı.

- Dışişleri Sözcüsü Jensen

Hükümet partisi Liberal Venstre'nin Dışişleri Sözcüsü Michael Aastrup Jensen de Östergaard ile aynı fikirde olmadıklarını ve ne Almanya gibi yapacaklarını ne de Almanya'nın işlerine karışacaklarını söyledi.

Jensen, sınırları açmak yerine Türkiye ve Lübnan başta olmak üzere Suriye'ye sınır ülkelerde sığınmacılara yardım etmenin daha mantıklı olduğunu savundu.

Jensen, "Herkes, Almanya'nın izinden giderse birçok insan, Akdeniz'i geçmek konusunda şansını deneyecek ve bundan iyi sonuçlar çıkmaz. Daha fazla insanın öldüğünü görürüz" değerlendirmesinde bulundu.

Liberal Venstre Partisine dışarıdan destek veren Muhafazakar Halkçı Parti'nin AB Sözcüsü Rasmus Jarlov ise bu kadar çok mültecinin kabul edilmesinin ulus devletlere büyük tehdit olacağını ileri sürerek, "Toplumumuza ayak uydurmaları çok düşük bir ihtimal" dedi.

Anahtar Kelimeler: