Avrupa’ya 1992 yıllarında giden, Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı köylerde ikamet eden Yezidi vatandaşlar, köylerine ve tapulu arazilerine geri dönmek için 8 Mayıs 2013 günü Batman 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 1 köy ve 10 bin dönüm arazilerinin 2. duruşmasına katılacak.
1992 yılında birçok nedenden dolayı köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirten Yezidi vatandaşı Nedin Erkiş, Beşiri ilçesinin Kuşçukuru köyündeki tapulu arazilerini senet, sözleşme ve ses kaydı alarak köyün ileri gelenlerine teslim ettiklerini söyledi. Tapulu arazilerinin hiçbir karşılık olmaksızın 22 yıl boyunca sürüldüğünü belirten Erkiş, Türkiye’de kendilerine bakışın değişmesi ile geri dönüşlerinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Erkiş, "Beşiri ilçesine bağlı Kuşçukuru köyümüzü ve bunun içinde tapulu ev ile arazilerimizi emanet olarak köyün ve bölgenin ileri gelenlerine teslim edip ayrıldık. Döndüğümüz zaman bize ev ile topraklarımız aynen verilecekti. Türkiye’de mevcut hükümetin iyi şartlar oluşturması ile birlikte Avrupa’da bulunan ailelerimizle geri dönmeye karar verdik. Onun için gelip köyümüzü emanet ettiğimiz kişilerle ve ileri gelenleriyle konuştuk. Önce bize gelebileceğimizi söylediler. Dönüş hazırlığı yaptığımız dönemde, verilen sözlerinden caydılar. Bizde haklarımızı hukuki boyutuyla arayacağımızı söyledik. Davamızın ilk duruşması 2013 yılının Şubat ayında gerçekleşti. 2. davamız ise 8 Mayıs 2013 günü 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecektir. Bizim avukatlığımız ise eski Belediye Başkanı Abdullah Akın yapmaktadır. Biz işin hukuki boyutlara gitmesini istemezdik. Ancak emanetimiz bize geri verilmeyince, bize de başka çare bırakılmadı" dedi.
"NE KORUCU OLDUK, NE DE DAĞA ÇIKTIK"
1992 yılında kendilerine bir taraftan korucu olunmaları istenildiğini ve öbür taraftan da dağa çıkılmaları istenildiğini aktaran Erkiş, hiç birini kabul etmediklerini söyledi. Erkiş, "1992 yıllarında devlet bize hiçbir zaman sahip çıkmadı. Din hanemize bile X - 0 ya da boş geçiliyordu. Hukuksal haklarımız ve can güvenliğimiz o dönemlerde hiçbir zaman olmadı. Halkın bizim üzerimizde ciddi anlamda psikolojik bir savaşı vardı. Devletin bize uygun gördüğü koruculuk sistemini reddettiğimiz için, diğer taraftan dağa çıkılmamız istenildi. Onu da kabul etmeyince köylerimizi boşaltmak zorunda kaldık. 1984 yıllarında Türkiye’de 50 bin civarında Yezidi vatandaşı var iken bu sayı şimdi 500’den az Yezidi vatandaşı bulunuyor" diye konuştu. Hiçbir zaman topraklarından kopmadıklarını ve vefat eden Yezidi vatandaşlarını yine kendi köy ve topraklarına defnettiklerini dile getiren Erkiş, hemen hemen her yıl vefat edenleri Avrupa’dan Türkiye’ye getirdiklerini söyledi. Erkiş, "Avrupa’da zorunlu olarak göç etmek zorunda kaldık. Öncelikle üzerimizde ciddi anlamda psikolojik bir etki vardı. Silahlı çatışma döneminde devlet bizi korumadı ve sahip çıkmadı. Kaderimiz ile baş başa kaldık. Gerek hukuksal ve gerekse emniyetimiz konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Avrupa’ya kısa vadeli gitmiştik. Ancak şartlar düzelmeyince orada uzun yıllar kalmak zorunda kaldık. Şimdi yeni hükümet ile şartlar iyileştirildi. Dönmememiz için hiçbir neden kalmadı" şeklinde konuştu. 30 yıldan bu yana bu coğrafyada Kürt ve Türk çatışmasının olduğunu belirten Erkiş, Kürt’lerin de Yezidi’lerle yüzleşmesi gerektiğini kaydetti. Erkiş, "Kürtler eğer bugün Türkiye’de ciddi bir sorun teşkil ediyorlarsa, Yezidilerde Kürtler için ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Onun için Kürtler kendi içindeki Yezidilerle bu barış sürecinde yüzleşmelidir. Eğer Kürtler bizimle yüzleşmezse, Türkiye’nin bu konuda ciddi bir sıkıntı çekeceğine eminiz" ifadelerini kullandı.
“BARIŞ SÜRECİNİN PARÇASIYIZ”
Yezidi vatandaşların da Türkiye’de barış sürecinin ciddi bir parçası olduğunu belirten Nedim Erkiş, sürece katkı sunmaya hazır olduklarını söyledi. Erkiş, "Devletimizdeki barış sürecinin önemli bir parçasıyız. Güneydoğu Akil İnsanlar heyeti bizleri ziyaret etmelidirler. Köylerimizi ziyaret edip, sorunlarımızı çözmelidirler. Bizim haklarımızı korumalı ve bize sahip çıkmaları gerekir. BDP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır’da yapılan Yezidi panelinde bizden özür dileyerek, erdemliğini gösterdi. Bu bizler için önemli bir adımdır. Güneydoğu Akil İnsanlar heyeti Batman’da, Mardin ve ilçelerinde, Diyarbakır ve ilçelerinde, Şanlıurfa bölgesinde yaşayan Yezidilerle birebir görüşmelidir. Barış sürecinin en önemli kilit taşlarındanız. Avrupa’daki yezidi vatandaşları topraklarına geri dönmek için sabırsızlıkla bekliyorlar" dedi. 8 Mayıs 2013 günü Batman 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki davalarının 2. duruşmasına tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarından destek beklediklerini anlatan Erkiş, "Tapulu arazilerimizi geri almak istiyoruz. Bunun için kentin dinamikleri de bize sahip çıkmalı ve desteklemelidirler. Bizim amacımız gelecek nesillerin ve farklı halkların çocuklarının birbirleriyle sorunsuz yaşama dileğidir. Bugün elimizde tapularımız olmasına rağmen köyümüze geri dönemiyorsak, bu ciddi bir sıkıntıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin adaletine, hukukuna güvenimiz tamdır. Özellikle sayın Valimiz Yılmaz Arslan’ın bize verdiği destekten dolayı da teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Erkiş, ayrıca topraklarına kavuşmaları durumunda, bölgenin kalkınması için Avrupa’daki Yezidilerin ciddi projeleri olduğunu ve bunu hayata geçirmek için projelerinin hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz