BURSA (İHA) - Uluslararası Patent Birliği (UPB) Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolundaki Türkiye'ye 2005 yılında Avrupalı firmalardan 10 bin patent müracaatının olacağını, bu patentlerin tescilinden sonra taklit üretici durumunda kalacak sanayicilerin zor duruma düşeceklerini söyledi.
Türkiye'de 2004 yılında 37 bin marka müracaatının yapıldığını, bu rakamın sevindirici olduğunu belirten UPB ve Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Marka bir kültürdür, tescil ettirmekten ibaret olmamalıdır. Sanayicilere tavsiyemiz tescil ettirdikleri markalarına yatırım yapmaları, AR-GE ve yeni buluşları ile üretim kalitesini geliştirip bulundukları ülkelerde markalarını korumalarıdır. Bugün dünya markası olmak çok zordur. 15 yıl içinde 50 civarında Türk dünya markası olacağını düşünüyorum. Dünyanın her noktasında olmak, kapasite ve talep oluşturmak demektir. Markanın izlenmesi ve takibini yapmak, hukuki mücadelelerle netice vermektedir. Türkiye'de 4 ihtisas mahkemesi ile fikri ve sınai haklar, iyi kanunlarla koruma altındadır. 2005 yılında bu mahkemelerin sayısının 10'a çıkmasını bekliyoruz. Mahkemelere bilirkişi olarak hizmet verecek insanların eğitimini de Uluslararası Patent Birliği olarak gerçekleştiriyoruz. Çünkü Avrupa Birliği sürecinde patent, marka kavramları çok daha önemli hale gelecektir. Ayrıca şu anda Türk firmalarının birbirlerini tanımaları ve hoşgörülü yaklaşımları ile yıkıcı olmadan halledilen tazminat ödemeleri, Avrupalı firmaların bu konudaki acımasız tavırları ile bundan sonraki yıllarda daha da zorlaşacaktır" diye konuştu.
Türkiye'de markalaşma için söylenen olumlu sözlerin patent için söylenmesinin mümkün olmadığına işaret eden Yamankaradeniz, "Patent olabilmesi için araştırma-geliştirmenin olması, teknolojinin bulunması lazım. Sanayicilerimiz henüz bu konudaki rekabeti kendileri için hedef seçmemiş olarak görülüyor. Çetin bir rekabet bu alanda yaşanacak. Çin bütün temel malları yapıyor. Katma değerli, iyi tasarımlı üretimlerle rekabet edebiliriz. Türkiye 2005 yılı itibariyle yabancı çok sayıda patent müracaatının geleceği bir ülke olarak görülmektedir. Avrupa Patent Ofisi'nden aldığımız verilere göre, Türkiye'de 2005 yılında en az 10 bin yabancı patent tescil yaptıracak. Sanayicilerimizin bu konuda şimdiden hazırlık yapması gerekiyor. Bütün sanayicilerimizin kendi alanlarında üretimlerini patent altına almaları gerekiyor. Aksi halde başkası tarafından patenti alınmış bir ürünün üretimi yapılıyorsa çıkış olmayacak. Bu konuda herhangi bir taklit olayı olursa sanayicilerimiz ağır cezai müeyyidelerle karşı karşıya gelebilirler. Daha önce de çok defa uyarmamıza rağmen bu konuda henüz yeterli hassasiyete ulaşılmadı. 2005 yılında da patent müracaatlarının 5 binin üzerinde seyretmesi gerekiyor ki, sanayicilerimizin ciddi çalışmalar yaptığı anlaşılsın" dedi.
Gelişen ülkelerde, ekonomilerin kalkınmasında ve firmaların derinliğe kavuşmasında patentlerin önemli yeri olduğunun altını çizen Yamankaradeniz, "Japonya, Amerika, Güney Kore ve Avrupa örnekleri ortadadır. Yıllık patent başvuru sayısı bu ülkelerde 300 binin üzerindedir. Bu şu anlama geliyor toplumda, araştırma geliştirme, teknolojiye yatırım ve patent kültürü oluşmuş demektir. Bizim ülkemizde de bu bilincin oluşması için eğitimin daha etkili hale gelmesi ve sanayicilerin bu alana yatırım yapması gerekiyor. İstanbul'da bir grubun kendi içinde bir teknoloji şirketi kurup Avrupa Patent Birliği'nde tescilli 40 milyon patenti inceleyerek, bunlardan esinlenip teknoloji üretme işini şirket anlamında yapması bu anlayışın yerleşmeye başladığının göstergesi olarak kabul edilebilir" şeklinde konuştu.
Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre, 2004 yılında yaklaşık 44 bin marka müracaatı, 4 bin 700 tasarım müracaatı yapıldı. Türkiye'de 6 bürosu bulunan Destek Patent 2004 yılında 5 bin 970 marka müracaatı, bin 14 endüstriyel tasarım tescilini gerçekleştirdi.