Avrupalı Gençler Mersin'de

Mersin’de, Türkiye Ulusal Ajansı temas noktası olan Mezitli Kaymakamlığı, Eurodesk bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı.

Mersin’de, Türkiye Ulusal Ajansı temas noktası olan Mezitli Kaymakamlığı, Eurodesk bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı. Bilgilendirme toplantısına Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu da katıldı.

Eurodesk Ulusal Koordinatörü Serkan Özmen, Mezitli Kaymakamlığı Eurodesk Sorumlusu Özlem Serra, Avrupa Gönüllü Hizmeti Koordinatörü Emel Sevgi ve İçel El Sanatları Eğitim Vakfı Eurodesk Sorumlusu Fırat Orak, çeşitli kamu kuruluşlarından eğitmenler ve yaklaşık 50 gencin katılımıyla gerçekleşen bir günlük sunum Mersin Hoteli'nde gerçekleşti.

Reklam
Reklam

Gençlerin gençlik programından ve Eurodesk’ten en üst seviyede faydalanabilmelerini temin etmek üzere çeşitli illerde düzenlenen bilgilendirme toplantılarına Mersin de katıldı.

Toplantı, Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı) Eurodesk Ulusal Koordinatörü Serkan Özmen’in sunumuyla başladı.

Mezitli Kaymakamlığı, Eylül 2010’dan bu yana AB ve Avrupalılık fikri temelinde bir bilgilendirme ağı olan Eurodesk Temas Noktası olarak hizmet vermektedir.

Mezitli Kaymakamlığı, AB Projeleri ve Dış İlişkiler Birimi tarafından Türkiye Ulusal Ajansı işbirliği ile Mersin Hotel’de düzenlenen toplantıya, Mersin’deki Eurodesk'in diğer temas noktası İÇEV (İçel El Sanatları ve Eğitim Vakfı) da destek verdi.

İlk olarak Eurodesk'in içeriğine değinen Ulusal Ajans Eğitmeni Serkan Özmen, “Eurodesk; gençler için eğitim ve gençlik alanlarındaki Avrupa fırsatları ve gençlerin Avrupa faaliyetlerine katılımı hakkında bilgi sağlayan Avrupa Bilgi Aktarım Ağı’dır. Mersin Eurodesk Temas Noktaları işbirliği ile gerçekleşen bu toplantı, genel olarak gençlerimize Eurodesk ve Avrupa fırsatlarına ulaşma yollarının tanıtılması ile AB Gençlik Programının özellikleri, programdan faydalanma yolları ve başvurma usullerinin aktarılması şeklidir. Eurodesk Türkiye'de, Türk Ulusal Ajansı tarafından 2008 yılında faaliyete geçirilmiştir. Eurodesk hizmetleri şunları içerebilir: ‘Ücretsiz soru yanıtlama hizmeti verilir (e-posta, faks, telefon veya ziyaret yoluyla). Soru sahiplerine öneri ve yardım hizmetleri, fonlarla ilgili Avrupa bilgisine internet erişimi sağlanır, eğitimlerin düzenlenmesi ve destek hizmetleri, konferanslar, seminerler ve diğer etkinliklerin düzenlenmesi, kaynak materyallerin basılması ve dağıtılması’ gibi çalışmaları içerir.” dedi.

Reklam
Reklam

Toplantının 1. oturumunda katılmıcılara Eurodesk temas noktalarının kısaca tanımını yapan Eğitmen Serkan Özmen, ”Gençlik programı ile ilgili bilgilerin yaygınlaştırılması amaçlı Eurodesk Türkiye Temas Noktaları, TC Başbakanlık, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından gençlere ve gençlere hizmet edenlere Avrupa fırsatları hakkında bilgi vermekle yetkilendirilmiş kuruluşlardır. Mersin'de Mezitli Kaymakamlığı ve İçel El Sanatları Vakfı Eurodesk temas noktalarıdır. Türkiye'de bu şekildeki 102 yerel temas noktası birebir görümeler yoluyla Avrupa fırsatları ve projeleri hakkında danışabileceğiniz adreslerdir.” dedi.

EURODESK NEDİR?

Eurodesk, 1990 yılında İngiliz bir grup gencin oluşturduğu bilgi paylaşım sistemi. Bugün 33 ülkede binden fazla ortak, temas noktası sayesinde bilgi paylaşımı hızla yaygınlaşıyor. Türkiye'de 102 yerel temas noktası var. Mersin'de de 2 temas noktası mevcut. Gençler, Eurodesk sayesinde AB, Avrupalılık, projeler, proje ortakları ve bir takım hibe programları ve uygulamaları hakkında internet üzerinden veya yerel temas noktalarına başvurarak en fazla 3 gün içinde sorularına yanıt bulabiliyorlar. Türkiye'deki Eurodesk facebook sayfası 15 bin takipçisi ile benzerleri arasında en hızlı yayılan sosyal paylaşım ağı ve sistemi görüntüsü veriyor.

Reklam
Reklam

Toplantıda Eurodesk'in bir bilgi ağı olduğuna vurgu yapılırken katılımcıların AB Bakanlığı'na bağlı Türk Ulusal Ajansı'nın gençlik programlarından yararlanabilecekleri de hatırlatıldı.

Gençlerin yararlanabileceği programların 5 eylem grubuna yaş sınırlarına göre ayrıldığı belirtilerek eylem grupları sıralandı. Buna göre Eylem 1 grubunda 1.1 gençlik değişimleri (13-25 yaş limiti), 1.2 gençlik girişimleri (18-30 yaş limiti), 1.3 gençlik demokrasi (13-30 yaş limiti). Eylem 2 grubu Avrupa Gönüllü Hizmeti (18-30 yaş limiti). Eylem 3 grubunun yaş sınırları Eylem 1 ve Eylem 4'e göre belirleniyor. Eylem 4 grubunda yaş limiti yok. Eylem 5 grubunda ise (15-30 yaş limiti).

Gençlik programları içinde gençlik değişim programları, geçlik girişimleri, Avrupa gönüllülük hizmetleri, gençlik demokrasi projeleri, gençlik çalışanları, gençlik kuruluşlarıiçin eğitim ve ağ kurma ve gençler için politikalardan sorumlu olanlar için toplantılar yapma başlıklarının bulunduğu belirtildi.

Toplantının 2. oturumunda AB Gençlik Programları sunumlarını örnek projelerle zenginleştiren Eğitmen Serkan Özmen, ”Gerçekleştirmek istediğiniz bir fikri uygulamak artık zor değil. Proje bir ekip işidir; belli bir amaç etrafında birleşip bir proje faaliyeti belirleyebilirsiniz. Bundan sonraki süreçte size yol gösterici süreçler, belirli kılavuzlar doğrultusunda Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı size yol gösterici olacaktır. Avrupa'nın kapılarını aramak artık çok kolay, yeter ki bir amacınız ve girişiminiz olsun. Bu şekilde farklı ülkelerle işbirliği içerisinde olarak kültürlerarası diyaloğumuzu zenginleştirebiliriz.” dedi.

Reklam
Reklam

Toplantının son oturumunda ise Mezitli Kaymakamlığı Avrupa Gönüllü Hizmeti Koordinatörü Emel Sevgi, Eylem 2.2 projesi olan “Avrupa Gönüllü Hizmeti” programını anlattı.

Daha önce AGH Gönüllülüğü yapan Sevgi, programa dair deneyimlerini ve bilgilerini aktararak Avrupa Gönüllü Hizmeti yapmak isteyen katılımcılarla keyifli sohbetler gerçekleştirdi.

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) kapsamında 18-30 yaş arası gençlerin, hiçbir ücret ödemeksizin ve şart aranmaksızın, 2-12 ay süre ile Avrupa Birliği ülkelerinden birine gönüllü çalışmak üzere gidebileceğini söyleyen eğitmenler, Avrupa fırsatları ve Avrupa gönüllü hizmetinden yararlanmak isteyen gençleri Eurodesk noktalarına başvurmalarını tavsiye etti.

Yaygın eğitim metodlarının uygulandığı program tam gün sürerken yemek ve kahve ikramlarının da yapıldığı program sonunda katılımcılara ajanda, kalem, t-shirt dağıtıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz