Avrupalı hayvanseverler Kapıkule önünde denetim yaptı

Avrupalı hayvanseverler, Türkiye’nin ithal ettiği hayvanların içinde bulunduğu koşulları görmek üzere Kapıkule Sınır Kapısı önünde...

Avrupalı hayvanseverler, Türkiye’nin ithal ettiği hayvanların içinde bulunduğu koşulları görmek üzere Kapıkule Sınır Kapısı önünde denetim yaptı.
Et fiyatların yükselmesiyle firmalara canlı hayvan ithal etme izni verildi. İznin verilmesinin ardından yurt genelinde birçok kişi ve firma Avrupa’nın değişik ülkelerinden canlı hayvan ithaline başladı. Bu kapsamda ithal edilen hayvanlar TIR’lara yüklenerek uzun bir yolculuğun ardından Kapıkule ve diğer sınır kapılarından yurda girişleri yapılıyor. Ancak ithalatçı kişi veya firmaların yanlış veya eksik beyanda bulunmaları nedeniyle hayvanlar gümrük çıkışında denetime tabi tutuluyor. Uzun süren bu incelemeler sebebiyle hayvanlar uzun müddet aç ve susuz kalıyor.
Geçen süre içerisinde hayvanların bir bölümü araçların içinde telef oluyor.
Hayvanların yaşadığı bu olumsuzluklar Avrupalı hayvanseverlerin dikkatini çekti. Merkezi Hollanda’da bulunan Eyes on Animals ile Almanya merkezli Animal Welfare Foundation üyeleri ithal hayvanların taşınma koşullarını incelemek üzere Kapıkule Sınır Kapısı’na geldi. Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra sağlık kontrolü yapılması ve uygunluk belgesi verilmesi için hayvanların günlerce TIR’ların içinde bekletildiğini belirten hayvanseverler, bu süre içinde hayvanların açlık ve susuzluk çektiğini anlattı. Hayvanseverler, işlemlerin hızlandırılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileriyle görüşeceklerini bildirdi.
Hayvanseverler, Yunanistan’dan ithal edilen koyunların bulunduğu bir TIR’da inceleme yaptı. TIR içindeki 400 civarında koyunun beş günden bu yana bekletildiğini ifade eden Eyes on Animals Raportörü Lesley Moffat, koyunların araç içerisinde beklemesinin doğru olmadığını kaydetti. Moffat, “Koyunlar 5 gündür dorsenin içinde aç ve susuz olarak bekliyorlar ve ne zaman yola devam edeceklerini bilmiyoruz. 5 tanesinin öldüğünü gördük. Geniş bir alana ihtiyaç duyuyorlar. İşlemlerin tamamlanması beklenirken, hayvanlar araçtan indirilip su ve yem verilmelidir.” açıklamasını yaptı.
Kapıkule Sınır Kapısı’na her gelişlerinde hayvanların ciddi zarar gördüğüne tanık olduklarını ifade eden Moffat, “Hayvanlar uzun süre bekliyorlar ve değişen bir şey yok. Bakanlık yetkilileriyle görüşeceğiz ve bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Hayvanlar için çok üzgünüz. Bazen sürücüler su ve yem veriyorlar, ama araçlarda çok sayıda hayvan olduğu için hepsi bu imkandan yararlanamıyor. Ve korkunç koku nedeniyle nefes almakta zorlanıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Alman Animal Welfare Raportörü Iris Baumgartner ise Türkiye’nin Avrupa’nın değişik ülkelerinden canlı hayvan ithal ettiğini dile getirerek, yolculuk sırasında hayvanların ciddi sıkıntılar çektiğini anlattı.
Baumgartner, “Çok uzak mesafelerden getirilen hayvanlar aç ve susuz bir şekilde bırakılıyor. Ve buraya ulaştıklarında bazıları güçsüz düşüyor. Bize göre ölen veya ölmesi muhtemel hayvanların nakline devam edilmemelidir. Burada araç içinde bekletilmek yerine oluşturulan bir alanda beklemelidirler.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz