Avrupalı Öğrenciler, Şanlıurfa'da Keçe Yapmayı Öğreniyor

ŞANLIURFA (A.A) - Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı etkinlikleri kapsamında Şanlıurfa'ya gelen öğrenciler, el sanatları eğitimi alıyor.

ŞANLIURFA (A.A) - Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı etkinlikleri kapsamında Şanlıurfa'ya gelen öğrenciler, el sanatları eğitimi alıyor.

Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile "Hollanda Tasarım Kurumu DDFA" desteğiyle "Kültürlerarası İletişim, Disiplinlerarası Sanat Derneği"nin düzenlediği, "Yaratıcılık Köprüleri: Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere" konulu proje kapsamında Hollanda'nın Artez Üniversitesi'nden 6 öğrenci, Şanlıurfa'ya geldi.

Reklam
Reklam

Şanlıurfa Valiliği Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Geliştirme Eğitim Merkezi'nde kursa başlayan öğrenciler, bir hafta sürecek eğitim programına katılıyor.

-İstanbul ve Hollanda'da sergi

Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği Başkanı Vecdi Sayar, proje kapsamında ilkbahar döneminde Hollanda'nın Güzel Sanatlar Akademileri'nde Türkiye'nin geleneksel el sanatlarını tanıtan farklı alanlarda konferanslar yapıldığı belirterek, projenin ikinci etabında da Hollandalı tasarımcılar ve öğrencilerin Türkiye'deki atölyelerde çalışma yapma fırsatı bulduklarını söyledi.

Şanlıurfa'ya gelen 6 kişilik ekibin buradaki atölyede keçe ve kuzu derisi üzerine tasarımlar yaptığını ifade eden Sayar, "Çalışma çağdaş moda tasarımında geleneksel ögelerin, geleneksel malzemelerin kullanılmasına yönelik bir çalışma. Son derece keyifli gidiyor ve Şanlıurfa'daki bütün kurumların işbirliğiyle yürütülüyor. Hollandalı öğrenciler, konukseverlikten son derece memnun" diye konuştu.

Öğrencilerin Hollanda, İngiliz ve İsviçre gibi farklı uluslardan olduğunu aktaran Vecdi Sayar, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Amaçları Hollanda gibi geleneksel kültüre önem veren bir ülkede, bu kültürlerin günümüz sanatında, günümüz modasında değerlendirilmesine ilişkin bazı öneriler getirmek. Şu anda her öğrenci bir kostüm çalışması yapmakta, bu çalışmalar daha sonra ekim ayında İstanbul'da yapılacak tasarım bienalinde sergilenecek. Hemen ardından da Hollanda'nın Eindhoven kentindeki tasarım haftasında uluslar arası sergi içerisinde yer alacak."

Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Geliştirme Eğitim Merkezi'nde çalışan Ömer Taşçı da babasından öğrendiği keçe gibi geleneksel el sanatlarını, konuk öğrencilere öğretmeye çalıştıklarını belirtti. Öğrencilerin el sanatı bölümünde eğitim gördüklerini aktaran Taşçı, bu nedenle kendilerine gösterileni kısa sürede kavradıklarını anlattı.

-"Günümüze uyarlamaya çalışıyoruz"

Artez Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda modacı olan Marc Van Vorstenbos da Şanlıurfa'daki insanlarla Hollanda'daki insanların giyim tarzları arasında pek bir fark olmadığını ifade ederek, "Amacımız öğrencilerin daha önceden hazırladığı tasarımları, buradaki ürünlerle birlikte şu andaki modaya uygun parçalar üretmek. Bu malzemeleri günümüze uyarlamaya çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Öğrencilerden Roos Van Woudenberg, Hollanda'da moda tasarımı üzerine master yaptığını belirterek, Türkiye ve Hollanda arasında yapılan projeler kapsamında kente geldiğini, buradaki materyalleri kullanarak kendi moda becerilerini geliştirmek istediklerini söyledi.

Kendilerinin bu işlemleri makinelerle yaptıklarını anlatan Woudenberg, burada ustaların elinden öğrenmenin daha değerli olduğunu ifade etti.

Muhabir: Eşber Ayaydın / Mehmet Güldaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: