Avrupalı Türk gençleri, Şeyh Edebali'nin nasihatlerini okudu

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Avrupa'daki Türk Gençliği Kendi Kültürü ve Tarihi ile...

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Avrupa'daki Türk Gençliği Kendi Kültürü ve Tarihi ile Buluşuyor' projesi kapsamında Bilecik’e gelen 400 genç, Şeyh Edebali’nin nasihatlerini okudu.
İstanbul, Edirne, Çanakkale ve Bursa’yı gezen gençlerin beşinci durağı Bilecik oldu. Danimarka, Finlandiya, İsveç, Norveç, Fransa ve Hollanda’dan gelen gençler, kentin tarihi mekanlarını gezdi. Gençlik Merkezi Müdürlüğü önünde karşılanan gençlere kısa bir konser verildi. Misafir Türk gençleri, Şeyh Ebebali Türbesi’nde yapılan yol çalışması sebebiyle gidemediği türbeyi uzaktan rehberler eşliğinde tanıdı. Şehrin tarihi mekanlarını tanıyan gençler daha sonra Osmanlı’nın kurulduğu Söğüt’e gitti. Burada Ertuğrul Gazi’nin türbesini ziyaret eden Avrupalı Türk gençler, dua etti.
Geziye Fransa’dan katılan Hasan Vural Şeyh Edebali’nin Osmangazi’ye yazdığı nasihati okudu. Şeyh Edebali’nin nasihatini ezbere okuyan Vural, bir haftada ezberlediği nasihatin sözlerinden çok etkilendiğini kaydetti. Öğrenciler, burada rehberlerden Ertuğrul Gazi ve Osmanlı’nın kuruluşu hakkında bilgi aldı.

Reklam
Reklam

"ÇANAKKALE’DE AĞLADIM"
Norveç’ten gelen Emine Avcıoğlu, duygularını şöyle anlattı: “Çanakkale’yi ve Anıtkabir’i görmeyi çok istiyordum ama imkanlardan dolayı pek fırsatımız olmadı. Daha çok memleketimiz Hatay’a gidip geliyorduk. Ama bu projenin şöyle bir faydası var. Kendi tarihimizi görüp tanıyoruz. Çanakkale’de çok ağladım. Gerçekten savaşı bilmeme rağmen çok duygulandım.”
Hollanda’dan katılan Nida Yıldırım ise şunları kaydetti: "Kültürümüzü öğreniyoruz. Beni en çok etkileyen camiler oluyor. Çünkü o zamanda o kadar büyük binalar yapmaları çok önemli. Selimiye çok hoşuma gitti. Türkiye’ye geliyoruz ama gezme imkanımız olmuyor. Rehberlerimizi bize tarihimizi anlatıyor. Tarihimi ve kültürümü gerçekten öğrenmek istediğimi şimdi anlıyorum."

"TÜRKİYE’DE ORUÇ TUTMAK HAYALİMDİ"
Hollanda’dan gelen Zehra Bulut, daha önce hiç görmedikleri yerleri gördüklerini belirtirken, Fransa’dan geziye katılan Kenan Başaran, “Çok duygulandım. Çok güzel şeyler gördük. Bursa’da Ulucami’de ilk defa ağladım. Oruçluydum. Çünkü Türkiye’de oruç tutmak hayalimdi. Oraya girdiğim zaman çok duygulandım. Birisi de Kur’an okuyordu çok etkilendim ve ağladım. Gelecek sene bu proje inşallah devam eder ve başka gençler gelip buraları görme imkanı bulur." diye konuştu.
Bilecik gezisini tamamlayan öğrenciler Afyon'a geçti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz