Avrupalılar Urfa'da öğrenci oldu

7 farklı ülkeden 42 üniversite öğrencisi Urfa'da el sanatları eğitimi alıyor.

Avrupa Birliği Ajansı tarafından desteklenen "Come On Girls go to School" Projesi kapsamında 7 farklı ülkeden 42 üniversite öğrencisinin Urfa'da el sanatları eğitimi alıyor.

Türkiye Genelinde bir hayli düşük olan kız çocuklarının okullaşma oranına dikkatleri çekmek, çeşitli nedenlerle eğitimden uzaklaşmış kız çocuklarını tekrar eğitim ortamına kazandırmak amacıyla bir grup öğretmen ve üniversite mezunu tarafından Türkçesi, Haydi Kızla Okula anlamına gelen Come on Girls go to School Projesi hazırlandı.

Reklam
Reklam

Proje için sunulan birçok il arasından, kız çocuklarının okullaşma oranının düşüklüğü nedeniyle Şanlıurfa seçildi. Yöneticiler, projenin bu ilde amacına daha iyi ulaşacağı tezinden yol çıkarak çalışmalarına başladı. Önce yer sorunu halledildi. Sorunları yerinde görebilmek için kent içerisindeki butik bir otel seçildi. Akşam saatlerinde yaratıcı tiyatro, kısa metrajlı filmlerle kız çocuklarının yaşadıklarını kameraya yansıtan katılımcılar, sabah saatlerinde ise kent içerisinde dolaşarak yaşananları yerinde gördü.

Proje Koordinatörü ve Sınıf Öğretmeni Serhat Barka, 'Daha önce de böyle bir projemiz olmuştu. Bu proje için Şanlıurfa'yı seçmemizin nedeni; kız öğrencilerimizin burada bu yardıma biraz daha fazla ihtiyaç duymaları oldu.

Projemizde bizimle birlikte 7 katılımcı ülke var. Bu ülkeler Slovakya, Bulgaristan, İtalya, Litvania, Romanya, Polonya ve Türkiye. Bizimle birlikte

gelen üniversite öğrencisi arkadaşlarımızla beraber, eğitimden mahrum kalan

kızlarımızın eğitimle tanışmalarını sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Bu sırada onlar Türk kültürü hakkında yeni şeyler öğreniyorlar.

Reklam
Reklam

Türk eğitim sistemi hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Devletimizin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Aynı zamanda da kendi ülkelerindeki eğitim sistemi hakkında da bilgi sahibi oluyorlar. Projemiz 23 Temmuz itibariyle başladı. 30 Temmuz itibariyle de projemizi sonlandıracağız. Bu çalışmalar esnasında okula kazandırılan, kız öğrencilerimizle konuştuk. Neler hissetiklerini öğrendik. Aileleri ile iletişim kurmaya çalıştık. Yine arkadaşlarımızın yapmış oldukları workshoplarla (çalıştaylarla) konuya dikkatleri çekmeye çalıştık. Şanlıurfa Halkını bu konuda biraz daha dikkatli hale getirmeye çalıştık. Amacımız kız öğrencilerimizin geleceğine ufak da olsa bir katkıda bulunabilmek. Bu yüzden dolayı buradayız. Çok mutluyuz. Projemizi yürütmeye devam ediyoruz" dedi.

Proje Sorumlusu Erdem Güler, Proje İkinci Sorumlusu Alptuğ Akkoca ve Proje Eğitmeni Burcu Çiçek kursiyerlerle birlikte birçok faaliyetin yanı sıra

katılımcıların el işi konusunda da bilgi sahibi olmalarına eşlik etti.

23 Temmuz'da başlayan proje 30 Temmuz Pazar akşamı son buluyor. Katılımcılar etkinliğin son gününde Şanlıurfa Belediyesi tarafından organize edilen üstü açık otobüsle şehir turu yaptı. Kentin tarihi ve turistik bölgelerini gezen üniversite öğrencileri son olarak Balıklıgöl'ü ziyaret etti. Urfa Kalesi'ne

Reklam
Reklam

çıkan proje kursiyerleri tarihi tünelden inerek balıklara yem attı. Ramazan

ayında Müslüman bir ülkeyi görmekten dolayı son derece mutlu olduklarını

belirten öğrenciler, "Müslüman bir ülke ile Hristiyan bir ülke arasındaki fark herhalde en güzel Şanlıurfa'da fark edilebilirdi. İnsanlar burada çok saygılı ve mistik bir şehir. Şanlıurfa hafızlarımızda güzel anılarla hatırlanacak" dedi.

Projeye katılıp aşamaları başarıyla tamamlayanlara kurs sonunda Avrupa'nın her yerinde geçerliliği olan " Youthpass" sertifikası verilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: