"Avrupa'nın büyüme motoru olabiliriz"

Brüksel (AA)- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Türk ekonomisinin Avrupa'nın büyüme motoru olabileceğini söyledi.

Avrupa'da Türk Haftası etkinlikleri kapsamında TÜSİAD ve düşünce kuruluşu Avrupa Politikaları Merkezi tarafından Brüksel'de ortaklaşa düzenlenen "Avrupa'nın Küresel Güçlükleri ve Türkiye" panelinde konuşan Sabancı, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olumsuz fırtına estirildiğini belirterek "3 Ekim'de alınan karar bugün, hiç olmadığı kadar geçerlidir" dedi.

Reklam
Reklam

Hem AB'de hem Türkiye'de gündemi aşırı güçlerin belirlemesinden yakınan Sabancı, TÜSİAD olarak Türkiye'nin üyelik sürecinin yolunda ilerlemesi için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini dile getirdi.

AB kamuoyunu ikna etmeden Türkiye'nin üye olamayacağını vurgulayan Sabancı, "Türkiye hakkında gerçekler anlatılsın. Adil bir değerlendirme yapılsın. Türkiye'nin üyeliği AB için artı değerdir. Türk ekonomisi Avrupa'nın büyüme motoru olabilecek kapasitede" diye konuştu.Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AB artık Ortadoğu'da bir oyun kurucu. Türkiye, Lübnan'a asker gönderme kararıyla AB ile dayanışmasını ortaya koydu. Avrupa'nın enerji güvenliği ve arzı çeşitlendirebilmesi Türkiye'ye bağlı."

Ömer Sabancı, Türkiye'nin üyeliğiyle AB'nin gerçek bir küresel aktöre ve ekonomik güce dönüşeceğini sözlerine ekledi.

AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Michael Leigh ise Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve inişli çıkışlı olmasının normal karşılanması gerektiğini belirterek "Bu konuda her iki tarafta var olan siyasi irade sorunları aşar" dedi.

Reklam
Reklam

Üyelik sürecinin ve müzakerelerin başlamasının Türk ekonomisine çok olumlu yansıdığını rakamlarla anlatan Leigh, "Bunun güçlü bir temeli var. Aynı performansın devam etmesini bekliyorum" diye konuştu.

Türkiye'de reformların özellikle ifade özgürlüğü ve dini özgürlükler gibi temel alanlarda sürdürülmesinin gereğine dikkat çeken Leigh, terör örgütü PKK'yı şiddetle kınamakla birlikte "Türkiye'nin sosyal ve ekonomik alanda atması gereken bazı adımlar bulunduğu düşüncesinde olduğunu" ifade etti.

Panelde konuşan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili tartışmalarda bazen bu sürecin bir "yardım projesi olduğunun" iddia edildiğini belirterek, "Oysa bu iki tarafın da çıkarına. Avrupa'nın çıkarları unutulmasın. Türkiye'nin üyeliği değerlendirilirken orta ve uzun vadede oynayacağı role bakılsın" dedi.

"Türkiye'ye karşı eleştirel fakat adil olalım" diyen Lagendijk, TCK'nın 301'inci maddesinin "Türkiye'nin üyeliği yolunda bir engel haline geldiğini ve değiştirilmesi gerektiğini" söyledi.

Reklam
Reklam