Avrupa'nın göbeğinde sefalet

Hamburg'da, 12 yıldır oturdukları SAGA Şirketi'ne ait evleri yanan Zonguldaklı Rıza (51) ve Leyla (37) Ayçelebi çifti, şirketin iki haftadır kendilerine bir yer göstermemesi yüzünden 5 çocuğuyla ortada kaldı.

Kentin Kirchdorf semtinde 13 katlı bir binanın 12. katındaki evleri yanan Ayçelebi ailesi, 20 Haziran akşamı, evde olmadıkları sırada çıkan yangında tüm eşyalarının yandığını ve evin oturulamayacak hale geldiğini, ertesi gün olay mahallini inceleyen SAGA yetkililerinin ise bugüne kadar halen kendilerine oturabilecekleri bir yer göstermediğini ifade etti. Çocukları Ebru (17), Emre (16), Enes (13), Emir (4) ve Erdi'yle (2,5) birlikte perişan olduklarını belirten Ayçelebi çifti, "2,5 yaşındaki oğlumuz epilepsi hastası ve sıcaktan günde birkaç kez nöbet geçiriyor. 4 yaşındaki oğlumuz da geçen hafta bahçede düşüp ayağını kırdı. Ne yapacağımızı şaşırdık. SAGA Şirketi bize haksız olarak 31 Ağustos tarihinden itibaren çıkış verdiği için şirkete dava açmıştık. Şimdi davayı çekersek 2 aylığına 3 odalı bir evi hemen vereceklerini söyleyerek bize baskı yapıyorlar. Başka türlü size verecek evimiz yok diyorlar. Oturduğumuz evin bekçisi karşı sokakta boş ev olduğunu söylediği için şirket yetkililerinden azar işitti" dedi.

Reklam
Reklam

1975 yılından beri Kirchdorf semtinde yaşayan, uzun yıllar BP Petrol Şirketi'nde çalıştıktan sonra rahatsızlığı sebebiyle malulen emekli olan Rıza Ayçelebi, "Almanya gibi demokratik bir ülkede 5 çocuğumuzla sokakta kalmamız şaka gibi bir durum. Evimizin yakınındaki bahçede komşuların yardımıyla yaşıyor, komşuya tuvalete gidip, orada burada banyo ihtiyacımızı karşılıyoruz" dedi.

Gençlik Dairesi'nin kendilerini bahçede ziyaret ettiklerini belirten Ayçelebi, "Gençlik Dairesi yetkilileri "Siz burada yaşayabiliyorsanız bir sorun yok. İdare edemeyecekseniz çocukları sizden alıp bir yuvaya yerleştirebiliriz" diyorlar. 4 yaşındaki Emre'nin ayağı kırık, 2,5 yaşındaki Erdi ise ağır epilepsi hastası. Hem onlar yuvaya yerleşse bile biz sokakta kalıyoruz. Hasta çocukların sorumluluğunu kim alacak? Başka çözüm üretilmemesi ise bizi çok zor durumda bırakıyor"
dedi. Jeneratör ışığında oturduklarını belirten Ayçelebi çifti, "Çocuklar burada ders çalışamıyorlar. Elektrik olmadığı için
buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü gibi elzem gereçleri de kullanamıyoruz. Yetkililerin bir an önce sesimizi duyup bize başımızı sokabileceğimiz bir yer göstermelerini bekliyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İHA