Avrupa'nın zenginliği kendisine

İSTANBUL (İHA) - Avrupa Birliği'ne (AB) girmenin Türkiye'yi daha zengin bir ülke yapacağı varsayılıyor ancak AB ülkelerinde yapılan araştırmaların sonuçları orada da gelir adaletsizliğinin yaşandığını, işsizliğin ve yoksulluğun gün geçtikçe arttığını gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın 1998 yılında hazırladığı bir rapor, AB özlemi içerisinde olanların neleri hedeflediğini ya da bulacağını açıkça gösteriyor. Dünyanın en zengin ülkelerinde yaşayan yüzde 20'lik kesim, yani yaklaşık 800-900 milyon kişi dünyada üretilen mal ve hizmetler toplamının yüzde 86'sını tüketiyor. Dünya nüfusunun 4.4 milyarı geri kalmış ülkelerde yaşıyor. 1.1 milyar kişi ev sahibi değil.

Reklam
Reklam

Dünyanın en zengin 225 kişisinin serveti 2.5 milyar yoksulun gelirine eşit. Dünya üzerinde yaşayan bütün çocuklara temel eğitim verebilmenin maliyeti 6 milyar dolar, temel gıda maddesi verebilmenin maliyeti ise 13 milyar dolar. En zengin 3 kişinin serveti, en yoksul 48 ülkenin milli gelirini aşıyor. Avrupa parfüm için yılda 12 milyar dolar harcama yapıyor. ABD ve Avrupa kedi ve köpek maması için yılda toplam 17 milyar dolar ayırıyor.

Birleşmiş Milletler'in raporu ayrıntıları ile incelediğinde yoksulluğun sadece geri kalmış toplumlara mahsus olmadığı, gelişmiş ülkelerde de bu durumun çok iyi olmadığını gösteriyor. En ileri teknolojiyle donanmış bu ülkelerde 100 milyon insan yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Bu ülkelerdeki çalışabilecek durumda bulunan insanların 37 milyonu işsiz. Evsiz insanların sayısı 100 milyon ve yaklaşık 200 milyon kişi 60 yaşına varmadan ölüyor.

Yaklaşık 40 yıldır Türkiye'nin düşlerini süsleyen AB'de, son günlerdeki İtalya ve Portekiz'deki grevler incelendiğinde AB'nin işçi haklarına düşman bir konumda olduğunu gösteriyor. Portekiz'deki mevcut hükümetin, emekçilerin 100 yıldan fazla bir zamanda kanları üzerinde kazandığı haklarını bir çırpıda yok etme çabası mevcut birliğin kimlere hizmet edeceğinin en güzel kanıtlarından birisi olarak gösteriliyor. Portekiz hükümetinin yeni çıkaracağı yasada mevcut haftalık çalışma süresi 40 saatken bu süre 60 saate çıkarılıyor, yeni işe alınacakların deneme süresi 60 günden 90 güne çıkarılıyor. Bugüne kadar saat 20.00'den itibaren verilen gece zammı da 22.00'den itibaren verilecek. Böylece Portekiz, Avrupa Birliği'nin en ucuz işgücüne sahip ülkesi konumuna gelecek.

Reklam
Reklam

Mevcut açıklamalar gelişmiş ülkelerde de yoksul emekçilerin konumunda pek fazla bir değişimin olmadığını gösteriyor.
Dünyada üretilen gelirlerin büyük çoğunluğunu kendi zenginlerine ayıran gelişmiş ülkelerin yoksul ülkelere vaat edebileceklerinin yoksulluktan öteye gitmeyeceği belirtilerek, Türkiye gibi kalkınmakta olan ülkelere verebileceklerinin ise daha fazla umut ve daha fazla yoksulaştırma olduğu ifade ediliyor.