'Avrupa’ya ihracat yaparken İpek Yolu'nu gözardı etmeyelim'

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi...

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO TSO)'nı oluşturan 10 ülkenin, ihracatta gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Pakistan’ın Karaçi şehrinde düzenlenen ECO TSO toplantısında Ulaştırma Komitesi'ne başkanlık eden Özer, Denizli’ye döndü,
Türkiye, İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan ülke temsilcilerinin katılımıyla altı ayda bir düzenlenen toplantının bu defa Pakistan’da yapıldığını belirten Özer, küresel ticaretin yönünün ECO bölgesine kaydığını ifade etti: “Avrupa ekonomileri ciddi sarsıntı geçirmektedir. Avrupa'da büyüme yavaşlarken Orta ve Güney Asya'da ise ekonomiler giderek büyümekte ve dinamizm kazanmaktadır. Bu bölgedeki potansiyel iş hacmi, tüm dünyanın ilgisini ve dikkatini çekmektedir. Diğer taraftan uluslararası kuruluşlar da çeşitli projeksiyonlarla bölge üzerinde ticaretin ve taşımacılığın kolaylaştırılmasına yönelik projelere müdahil olmakta ya da liderlik yapmaktadır.” dedi. Bölgedeki potansiyelle birlikte tarihi İpek Yolu'nun tekrar canlandırılması gerektiğini belirten Necdet Özer, “ECO ülkeleri, hem gelişen ekonomilere hem de Avrupa ve ABD gibi yoğun tüketim bölgelerine ulaşım koridorlarını oluşturmaktadır. Biz artık dünya ekonomisinde yaşanan dinamikler nedeniyle önemli aktörler haline geldik. Dünya ticaret hacminin ve gücünün doğuya, yani yaşadığımız topraklara kayması, bizi taşımacılık ve kıtalararası ticarette kilit oyuncular haline getirdi. Bu çok sık rastlanan bir hadise değildir. Çok modlu taşımacılık bizi, yeniden canlanan İpek Yolu kavramı çerçevesinde çok önemli bir yere getiriyor. Bölgenin kazandığı bu dinamizm, bize de ayrıca tarihi bir misyon yüklüyor. Denizli ihracatçısı da bu bölgeyi ihmal etmemeli. Bölgedeki kara yolunun yanısıra, hava, deniz ve demir yolu taşımacılığı için de gerekli modernizasyonların ve yatırımların yapılması gerekir.” şeklinde konuştu.
Taşımacılık sektörünü, hızlı büyüyen ve sürdürülebilir gelişme elde etmek isteyen ülkeler için can damarı olarak nitelendiren DTO Başkanı Özer, “ECO çatısı altında somut bir işbirliği projesi üzerinde çalışıyoruz. İstanbul-Tahran-İslamabad konteyner demir yolu projesi, bölge için ciddi potansiyel vaat etmektedir. İpek Yolu’nun tekrar canlandırılması sürecine katkı sağlayacaktır. Ayrıca tüm ECO ülkelerinin ekonomilerini canlandıracak ve büyük yarar sağlayacak bir projedir.” ifadelerini kullandı.
Özer’in verdiği bilgiye göre ECO TSO Ulaştırma Komitesi’nde alınan kararlardan bazıları şöyle: “ECO ülkeleri şoförleri ve işadamları için çok girişli vize verilmesi. Bir ECO ülkesi tarafından verilen ehliyetin, diğer ECO ülkeleri tarafından da kabul edilmesi. ECO ülkeleri için sınırlarda ECO kontrol noktaları kurulması. Şoförlerden tahsil edilen fazla ücretlerin kaldırılması. Kargo taşıma araçlarının, direksiyonlarının sağda veya solda olduğuna bakılmaksızın geçişlerine izin verilmesi. Gümrük kapılarındaki uyumsuz çalışma saatlerinin ECO Sekretaryası’na ve ilgili ülkelere iletilmesi. ECO treni için kargo bulunması probleminin, sekretarya ve diğer millî kuruluşlarla ele alınması.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz