Avrupa’ya Türk Levreği Yedirdi, Ihracatçılara Dünya Liderliğini Hedef Gösterdi

Türk su ürünleri sektörü, bu alanda dünyanın en büyük fuarı olan ve bu yıl 21....

Türk su ürünleri sektörü, bu alanda dünyanın en büyük fuarı olan ve bu yıl 21. kez düzenlenen Brüksel Su Ürünleri Fuarı'nda göz kamaştırdı. Türk su ürünlerinin tanıtımı amacıyla 2013 yılında 13 fuarda atağa kalkan Su ürünleri Tanıtım Grubu (STG), 2013 yılının ilk çeyreğinde ABD, Bulgaristan, Sırbistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen gıda fuarlarından sonra Brüksel’de 5 bin ziyaretçiye Türk balığı tattırdı. STG’nin gösterisine, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da eşlik etti. Çağlayan, Türkiye’den 15 firmanın katıldığı fuarda, Türk aşçıların pişirdiği balıkların bir kısmını ziyaretçilere ikram etti. 5 bin porsiyon balığın ikramıyla büyük bir reklam amaçlandığını belirten Bakan Çağlayan, dünya su ürünleri ihracat hacminin 120 milyar dolar olduğunu kaydederek, "Bunun içinde bizimki 546 milyon dolar. 2002'de ihracatımız 123 milyon dolardı. Daha gitmemiz gereken çok mesafe var." dedi.

Reklam
Reklam

BAKAN ÇAĞLAYAN’DAN SU ÜRÜNLERİNE DESTEK MÜJDESİ

Türk su ürünleri sektöründe hizmet veren yatırımcılara Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF)'ndan destek vereceklerini açıklayan Ekonomi Bakanı Çağlayan, yakın zamanda sektörün bu destekten faydalanacağını ifade etti: “Artık yürüyüşümüzü değiştirecek bir yeni yola girdik ihracat sisteminde. 1,58 dolarlık ortalama ihracat fiyatıyla 2023'ü, 500 milyar doları bu tempoyla yakalayamayız. Hem yeni bir güzergâhta hem de koşarak gitmemiz. Ortalama fiyatımızı arttırmamız, inovasyonu olmazsa olmaz hale getirmemiz gerekiyor. Su ürünlerinde dünyanın ihracat kilo fiyatı 4 dolardır, bizim 6 dolar. ABD ve Singapur'da ise yaklaşık 8 dolar. Bize onları geçecek bir ihracat sistemi gerekiyor.”

‘ÇÖZÜM SÜRECİNİN ARDINDAN TÜRKİYE KANATLANIP UÇACAK’

İnovasyonun önemini, “55 yaşında kirazlı hamsi yiyeceğim hiç aklıma gelmezdi.” sözleriyle anlatan Zafer Çağlayan, bazı yatırımcıların çözüm sürecine destek verdiğini söyledi. Doğuda Tunceli, Elazığ ve Malatya'da alabalık yetiştirilip 18 ülkeye satan ihracatçılar olduğunu aktaran Bakan Çağlayan, “İşin en güzel tarafı, yatırım yapan Ispartalı bir kardeşimiz. Batıdan bir kardeşimiz, Türkiye'nin doğusuna giderek yatırım yapıyor. Önemli bir yatırım, istihdam ve döviz kazandırıyor. İşte bu çözüm sürecinde, bizim teşvik sistemimiz de bir kardeşlik havası yarattı. Bir batılının doğuya yaptığı bu yatırımlar, çözüm sürecini inşallah hızlandıracak, kolaylaştıracak. Bu anlamda bilhassa Doğu ve Güneydoğu'ya yapılan yatırımlarla, çözüm süreciyle inşallah Türkiye kanatlanıp uçacak. İnşallah çözüm sürecini gerçekleştireceğiz. Bugün dünyada son derece saygın bir yere gelmiş olan Türkiye'yi tutabilene aşk olsun.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

‘TÜRKİYE KÜLTÜR BALIKÇILIĞINDA PARLAYAN YILDIZ’

STG Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel ise fuara Türk su ürünleri sektörünün büyük oyuncusu 15 Türk firmasının fuara katıldığını belirtti. Türkiye’nin kültür balıkçılığında parlayan yıldız konumuna geldiğine işaret eden İşliel, “Sürdürülebilir üretim potansiyeli, entegrasyonunu tamamlamış dünya standartlarındaki üretim ve işleme tesisleri artık AB pazarında ülkemize büyük bir ayrıcalık getiriyor. Türkiye’nin taze balık pazarında ulaşabildiği coğrafyayı zenginleştirmek amacıyla işlenmiş, dondurulmuş ürünlerle tüm dünyayı pazar olarak görüyoruz. Türkiye’de su ürünleri işleme tesisleri, bu amaç doğrultusunda son yıllarda büyük gelişim gösterdi. Bugün dünyaya dondurulmuş su ürünleri sunar konuma geldik. Taze ürünlerimizle özellikle Rusya pazarında yakaladığımız başarı sayesinde Ukrayna, Belarus ve Doğu Avrupa ülkeleri de hedef pazarlar arasına girdi. 2012 yılında 467 milyon dolar ihracat yapan sektörümüz, 2013 yılında 550 milyon dolar, 2023 yılında ise 1,2 milyar dolar hedefliyor.” dedi.

Reklam
Reklam

‘TÜRK SU ÜRÜNLERİ ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR’

Yunanistan’daki ekonomik krizden sonra AB’de en büyük ikinci tedarikçi konumuna yükseldiklerini kaydeden Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan da şunları söyledi: “Türk su ürünleri sektörü, altın çağını yaşıyor. Avrupa’da tüketilen her dört çipura ve levrekten birisi Türkiye’den gidiyor. 2013 yılının ilk çeyreğinde yüzde 9 artışla 140 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızda AB ülkeleri büyük dilimi oluşturuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: