Avukat Soylu: İnsanların Mahkeme Salonlarına Özgür Girebilmeleri Güzel

'Türkiye’nin ilk başörtülü avukatı' Elazığlı Esra Soylu, Danıştay 8. Dairesi'nin, Türkiye Barolar Birliği’nin, avukatların ’başları...

'Türkiye’nin ilk başörtülü avukatı' Elazığlı Esra Soylu, Danıştay 8. Dairesi'nin, Türkiye Barolar Birliği’nin, avukatların ’başları açık’ görev yapacaklarına ilişkin düzenlemesinin yürütmesini durdurması kararını, memnuniyetle karşıladığını söyledi. Bu kararla avukatlara başörtüsü serbestisi geldi.

Danıştay 8. Dairesi, Türkiye Barolar Birliği’nin, avukatların ’başları açık’ görev yapacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Türkiye’nin ilk başörtülü avukatı' Elazığlı Avukat Esra Soylu, "Danıştay kararının gerekçesinde de belirtildiği gibi Barolar Birliği'nin yayınlamış olduğu meslek kuralları, başta anayasa, daha sonra tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı bir işlemdi. Bunu biz bir yıl önce de söylüyorduk. Bana başörtülü avukat unvanını yakıştırdıkları zaman ruhsatımı aldığımız dönemde de biz bunu söyledik." dedi.

Reklam
Reklam

Kısıtlamanın; Anayasa'daki çalışma hak ve hürriyetine, din ve vicdan özgürlüğüne aykırı ve bunu kısıtlayıcı bir düzenleme olduğunu söylediklerini belirten Av. Soylu, Anayasa’nın 13. maddesinin açık olduğunu, Anayasa'da belirtilen hak ve özgürlüklerin ancak Anayasa'da belirtilen sebeplerle ve kanunla sınırlandırılabileceğini vurguladı. Böyle bir uygulamanın haksız bir uygulama olduğunu ifade eden Avukat Soylu, şöyle konuştu:

"Biz bunu bir yıl önce de iddia ediyorduk. Hala da aynı şeyi söylüyoruz, Danıştay'ın bu kararı çok güzel bir gelişme. Ancak 2012 Mayıs ayından bu yana duruşmalara ben başörtülü olarak giriyordum. Duruşmalara başörtüsü ile giren başka arkadaşlarım da var. Hukukun üstünlüğüne inanmış hakimlerimiz vardı ve buna engel bir kanun olmadığını söylediğimiz zaman kabul ettikleri için biz Elazığ’da sıkıntı yaşamıyorduk. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı benim açımdan bir şey değiştirmedi. Türkiye’nin her yerinde insanların adliyelerde özgürce mahkeme salonlarına girebilecek olması, elbette ki çok güzel ve umut verici bir gelişme.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: