İZMİR (İHA) - İzmir'in Bergama İlçesi'ndeki Ovacık Köyü'nde, eski adıyla Eurogold, şimdiki adıyla Normandy Madencilik tarafından siyanür kullanılarak altın üretilmesine karşı çıkan ve onlarca eyleme katılan köylüler ile Almanlar'ın da aralarında bulunduğu 15 kişinin, "Alman vakıfları ile ilişkileri olduğu ve yardım aldıkları" iddiaları kapsamında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından yargılanmasına başlandı. Duruşmaya tutuksuz sanıklardan sadece Bergamalı köylülerin avukatlığını yapan ve aynı davada sanık olan Avukat Senih Özay katıldı. Savunmasında suçlamaları reddeden İzmirli Avukat Senih Özay, davayı açan Nuh Mete Yüksel için "Davayı açtığı gün çıplak bir hanımla filmleri çekildiği iddiasıyla DGM Savcılığı'ndan alınıp Ankara Savcılığı'na kaydırılan Nuh Mete Yüksel'in hangi karmaşık duygularla davayı açtığı da araştırılmalıdır" diye konuştu.
Bergamalılar'ın avukatlığını yapan Senih Özay'ı çok sayıda avukat savundu.
Yaklaşık 72 sayfalık iddianamenin kendisinin dışında herkeste bulunduğunu belirten ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanık Özay, iddianamenin kendisine tebliğ edilmesini isteyerek, mahkemeden savunma için ek süre istedi. Mahkeme heyeti ise Avukat Senih Özay'ın savunma hazırlaması için 9 günlük ek süre verdi. Mahkeme ileri bir tarihe ertelendi.
"ALMAN CASUSU OLMAKLA SUÇLANIYORUZ" Duruşma çıkışı konu ile ilgili olarak basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Avukat Senih Özay, "Bergama'daki köylü hareketinin çok uluslu şirketler tarafından bastırılması için bir casus ithamı altındayız. Bu nedenle Ankara DGM'de TCK'nın 171. maddesi gereğince Alman casusu olmakla suçlanıyoruz. Aldığım ek süre sonunda Bergama hareketinin haklılığını, benim casus olmadığımı, ne alakası olduğunu, bütün bunların çılgınlık olduğunu, sayın savcının bir kadınla fotoğrafının yakalanmasının aynı gün açtığı davadaki durumunu ve Almanlar'ın bizimle ne alakası olduğunu anlatacağım" dedi.
Avukat Senih Özay, kendisiyle beraber aralarında Almanlar ve Bergamalı köylülerin bulunduğu 15 sanığın daha yargılandığı davanın neden açıldığı ile ilgili görüşlerini dile getirirken, "Çok uluslu şirketler, her bir bakanlığı, başbakanlığı ve bakanlar kurulunu yendikçe dayanamaz hale geldiler. Necip Tablemitoğlu isimli şahıs da 'Alman Vakıflar ve Bergama Dosyası' adı altında bir kitap yazdı. O kitapta bizim için 'Legal casus' ifadesi kullanılıyor ve bizim için 'Bunların faaliyetleri Almanlar'ın işine yarar' diye geçiyor. Savcı bey de o beyanlara göre dava açtı. Davanın bütün bağları kopuk. Bütün bunlar bir çılgınlık" şeklinde konuştu. Avukat Özay, Nuh Mete Yüksel ile ilgili savunmasında yer alan sözlerini tekrar ederek, "Nuh Mete Yüksel'in hangi karmaşık duygularla davayı açtığı da araştırılmalıdır" diye konuştu.