Avukatlar Günü -Sivas Baro Başkanı Sinan Ata: "Objektifliğini yitiren, müvekkiliyle bütünleşen avukat, tarafsızlığını yitireceği ve taraf olacağı için müvekkilinin hakkınıyeterince koruyamaz"

Sivas Baro Başkanı Sinan Ata, "Objektifliğini yitiren, müvekkiliyle bütünleşen avukat, tarafsızlığını yitireceği ve taraf olacağı için müvekkilinin hakkını yeterince koruyamaz"

Sivas Baro Başkanı Sinan Ata, "Objektifliğini yitiren, müvekkiliyle bütünleşen avukat, tarafsızlığını yitireceği ve taraf olacağı için müvekkilinin hakkını yeterince koruyamaz" dedi.

Ata, Avukatlar Günü dolayısıyla baro binasında düzenlediği basın toplantısında, tüm meslektaşlarının Avukatlar Günü'nü kutladı. Avukatlık Yasası'nın 1. maddesine göre, yargının kurucu unsuru olan avukatların, bağımsız savunmayı temsil ettiğini vurgulayan Ata, "Avukat, mesleğini yerine getirirken özgür ve bağımsız olmalıdır. Bağımsızlık, avukatlık mesleğinin karakteridir. Onun için avukatlık bir serbest meslektir. Avukat, hiç kimseden emir almamalı, bağımsızlığını zedeleyecek işleri ve görevleri kabulden kaçınmalıdır. Temel bir insan hakkı olan savunma, evrensel, tarihsel ve hukuksal bir perspektif içinde değerlendirildiğinde elbette özgür ve her türlü müdahalede uzak olmalıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Avukatlık mesleğiyle ilgili uluslar arası ilkelere değinen Ata, avukatların taleplerini de aktardı. Ata, şunları kaydetti:

"Avukatlık hizmetinin kalitesinin artması ve avukatların her yönüyle standartlarının yükselebilmesi için şu an çıkması gündemde olan Yeni Avukatlık Kanunu'nda reform niteliğinde düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Yapılması gerekenlerin en başında avukatlık sınavının getirilmesi, hukuk fakültelerinde eğitim standartlarının yükselmesi için fiziki koşulları ve akademisyen kadrosu yönünden yeterli olmayanların kapatılması, yeni açılacak olanların sıkı standartlara tabi tutulması gerekir. Stajyer avukatlar staj süresi boyunca avukatlıkla ilgili hem eğitim almalı hem de pratiğin içinde olmalıdır. Staj süresince çalışmaları ücretlendirilmeli ve ayrıca istedikleri takdirde kredi alabilmeleri sağlanmalı ve sosyal güvenlik hakkı temin edilmelidir. Avukatlık mesleğinin uygulama alanlarının genişletilmesi ve davaların avukatla takibi zorunluluğu getirilmelidir."

Avukatlık mesleğinin bir güven mesleği olduğunu ifade eden Ata, avukatın da güvenilir kişi olması gerektiğini vurguladı. Ata, "Avukat, güvenilir kişi olmalıdır. Kamunun, müvekkilinin, yargıcın kendisine olan güvenini ve inancını sarsmamalıdır. Mesleğini özenle yerine getirmeli, sır saklamasını bilmeli, gerek adalet hizmetinin, gerekse mesleğinin onurunu ve şerefini her şeyin üzerinde tutmalıdır. Objektifliğini yitiren, müvekkiliyle bütünleşen avukat, tarafsızlığını yitireceği ve taraf olacağı için müvekkilinin hakkını yeterince koruyamaz. Onun için yargıcın tarafsızlığı kadar avukatın tarafsızlığı da önemli olmakla, avukat görevini ifa ederken tarafsız kalabilmeli, bu bağlamda müvekkiliyle bütünleşmelidir. Tüm hukuk uygulayıcılarının 'herkes için adalet, adalet için avukat' prensibine bağlı kalmaları ümidiyle tüm meslektaşlarımın Avukatlar Günü'nü kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Ata'nın basın açıklaması sırasında, baroya kayıtlı avukatlar da hazır bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: