Avukatlar Sorunlarına Çözüm Bekliyor

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, avukatların yaşadıkları sorunların katlanarak büyüdüğünü belirterek, “Savunma mesleğinin en kısa...

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, avukatların yaşadıkları sorunların katlanarak büyüdüğünü belirterek, “Savunma mesleğinin en kısa zamanda anayasal güvenceye kavuşturulması ve iddia makamıyla eşitliğinin sağlanması gerekmektedir” dedi.

Baro Başkanı Antmen, Avukatlar Günü dolayısıyla Adliye Sarayı içindeki Avukatlar Odası’nda basın açıklaması yaptı. Baroya kayıtlı avukatların da katıldığı açıklamada, yaşadıkları sorunları dile getiren Antmen, meslektaşlarına da dayanışma ve haklarını bilme uyarısında bulundu. Avukatların sorunlarının had safhada olduğunu, yargının bağımlı hale getirildiğini ifade eden Antmen, bu nedenle bugünün kutlama günü olmadığını kaydetti. Avukatlar Günü’nü bu yıl da neşeli bir kutlama yerine, sorunları konuşarak geçirdiklerine işaret eden Antmen, “Ne yazık ki, yıllardan beri yaşadığımız sorunlar katlanarak büyüyor ve yakın bir gelecekte de çözülecek gibi görünmüyor. Yargının bağımlı hale getirildiği, hukukun evrensel ilkelerinin yerle bir edildiği ve hatta toplumu bir arada tutan değerlerin yok edildiği şu ortamda, sanki her şey yolundaymış gibi bir de Anayasa hazırlama sevdasına düşülmesine anlam verebilmek mümkün değildir. 1982 Anayasası askeri darbenin ürünü diye eleştirilirken, 2013 Anayasası da siyasilerin ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla sivil darbe ürünü olacaksa hiç olmasın daha iyi. Devletin temel yasası olan Anayasanın toplumsal uzlaşı olmadan hazırlanması ve yürürlüğe sokulması son derece tehlike olup, uzlaşı ortamı sağlanmadan yapılacak hiç bir Anayasa değişikliği çalışmasını desteklemediğimizi açıkça belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Avukatların yargı mekanizması içerisindeki yerinin hala ikincil bir konumda görülmesinin, en başta adil yargılanma ilkesine aykırı olduğunu dile getiren Antmen, “Savunma mesleğinin de en kısa zamanda anayasal güvenceye kavuşturulması ve ilk başta iddia makamıyla eşitliğinin sağlanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“STAJA BAŞLAMA VE MESLEĞE KABUL SINAVLARI MUTLAKA YAPILMALI”

Hukuk fakültesi sayısının olağanüstü şekilde artması ve mezun olanların hiçbir sınava tabi olmaksızın avukatlık mesleğini yapabiliyor olmasının, savunma mesleğinin geleceği açısından en büyük tehlikelerden biri olduğuna dikkat çeken Antmen, staja başlama ve avukatlık mesleğine kabul sınavlarının kesinlikle yapılması gerektiğinin altını çizdi. Avukatlık kimliği resmi kimlik hükmünde olmasına rağmen, bazı kurum ve kuruluşlarca hükümsüz kabul edilmesinin mesleğin saygınlığının hiçe sayılması olduğunu da vurgulayan Antmen, şöyle devam etti: “Başta bankalar olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara gerekli uyarılar yapılmalı, avukatlarla bu kurumlar karşı karşıya getirilmemelidir. Her ne kadar serbest meslek icra ettiğimiz iddia edilse de avukatlar kamu hizmeti vermekte olup, yurt dışına çıkışlarında vize gibi eziyetlerden bir an önce kurtarılmalı ve başta hakim ve savcılar olmak üzere diğer kamu çalışanları gibi kolaylıklara sahip olmalıdırlar. Mesleğe yeni başlayan avukatların sorunları avukatlık mesleğinin de temel sorunlarıdır. Özellikle genç avukatlar için vergi indirimi yapılması, onların desteklenmesi için bir seçenek olabilir, üzerinde çalışılması gerekmektedir. Özellikle noterlere, mali müşavirlere sağlanan iş alanlarında, aslında avukatların etkin olması gereken alanlar avukatlara bırakılmalıdır.”

Reklam
Reklam

Kamu avukatlarının da ağır ve zor olan görevlerini yürütürken hak ettikleri değeri görmediğini iddia eden Antmen, hakim ve savcılarla kamu avukatları arasındaki ücret farkının her geçen gün kamu avukatları aleyhine bozulduğunu söyledi. Antmen, “O nedenle, kamu avukatlarının özlük haklarının en kısa zamanda emsallerinin seviyesine çıkarılması, ek gösterge, maaş ve emeklilik haklarının yeniden düzenlenmesi, Avukatlık Kanunu’ndan doğan vekalet ücretlerine dokunulmaması, yoğun iş yüklerinin hafiflemesi için hukuk birimlerinde görevli memur sayısı arttırılarak, fiziki ve teknik altyapı sorunlarının en kısa sürede çözümlenmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Baro yönetimi, spor turnuvalarında dereceye giren avukatlara kupalarını verdi. Bowling Turnuvası Erkekler Kategorisinde Vatan Yalçın, Kadınlarda Gizem Duran, Tavla Turnuvası’nda Vatan Yalçın, Satranç Turnuvası’nda ise Serkan Sahil birinci oldu. Futbol Turnuvası’nda ise Baroselona Takımı birinciliği göğüsleyen takım olarak kupa almaya hak kazandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: