İSTANBUL (İHA) - İstanbul'da iki sinagog, HSBC Bank Genel Müdürlüğü binası ve İngiliz Başkonsolosluğu'na yönelik düzenlenen, 61 kişinin ölümüne ve 500'den fazla kişinin de yaralanmasına sebep olan bombalı saldırılarla ilgili olarak 50'si tutuklu 69 sanığın yargılandığı davada, sanık avukatları, DGM'lerin kalkmasını öne sürerek tüm sanıkların aynı anda sorgulanmaları gerektiğini kaydetti.
15 ve 20 Kasım 2003 tarihlerinde gerçekleştirilen terör eylemleriyle ilgili olarak tutuklu bulunan Harun İlhan, Adnan Ersöz, Fevzi Yitiz, Osman Eken, Yusuf Polat, Hasan İlhan, Metin Ekinci, Süleyman Uğurlu, Baki Yiğit, Ali Yaman, Burhan Berk, Mehmet Kuş ve Seyit Ertürk bugün hakim karşısına çıktı. Duruşmada, avukatların isteği üzerine sanıklar ifade vermezken, tutuklu sanıklardan Harun İlhan ve Baki Yiğit savunma yapmak isteklerini dile getirdi. Baki Yiğit, "Benim tutuksuz yargılanmak üzere tahliye talebim var. Avukat tutmadım. Ben ne yapıp yapmadığımı biliyorum. Bu olayla ilgim yok" dedi. Yiğit, basın mensuplarının fotoğraf çekmesine tepki gösterdi.
Duruşmada, DGM'lerin kalkmasını gerekçe göstererek sanıkların ifade vermeyeceğini bildiren Fevzi Yitiz'in avukatı Osman Karahan, "69 sanığın birlikte yargılanması gerekir. Sanık sayısı 200'ü geçtiği zaman yargılanma 5 güne bölünebilir. Bu şekilde adil yargılanma ihlal ediliyor. DGM'ler kapatıldı ve bunun göz önüne alınması lazım. Verilen ifadeler 2 ay sonra iptal edilecek. Ayrıca, İngiliz Konsolosluğu bu davada müdahil olamaz. Ancak ölen kişinin ailesi müdahil olabilir. Avrupa'da bir Türk Büyükelçiliği'nin müdahil olması kabul edilmemişti. Usul sorunu yaşanıyor" şeklinde konuştu.
Müdahil avukatı Hasip Kaplan ise, "DGM'lerin kaldırılmasını gerekçe gösteren sanık avukatları, ifade verilmesini istemiyor. Şu an ara verildi ve kararı bekliyoruz" açıklamasında bulundu.