Avustralya Grand Prix takım analizleri

2009'un ilk yarışını geride bıraktık. Brawn GP'nin ulaşılmaz hızı, Red Bull, BMW ve Williams'ın zorlaması, Ferrari'nin sorunları ve McLaren'in yavaşlığı haftasonuna damgasını vurdu. İşte takım-takım Avustralya Grand Prix analizi:

BrawnGP Mercedes:

Sıralamada 1-2, her turda lider gitme ve yarışta 1-2 sırayı alınan bir haftasonunda tek eksik en hızlı tur kaldı. Ancak tabi ki bu BrawnGP'yi üzecek bir unsur da değil. Button bugün Kubica ve Vettel'in zorlamalarına karşın kusursuz bir iş yaparak her turu lider geçmeyi başardı. Barrichello ise startta geriye gidip bütün gridi birbirine kattıktan sonra yarışın sonunda 4. sıraya çıktı, Vettel-Kubica kazasının ardından ikinci sırayı alarak takıma bir duble kazandırdı. Brawn, Mercedes-Benz'in 1954'teki başarısının ardından ilk yarışında bu kadar başarı elde eden ilk takım oldu.

Reklam
Reklam

McLaren Mercedes:

Lewis Hamilton, eline geçen fırsatları değerlendirerek ve KERS'i doğru yerde doğru zamanda kullanarak Albert Park'ta finişi dördüncü geçti ve Trulli'ye gelen cezanın ardından üçüncü sıraya tırmandı. İngiliz pilot yarışa süper-yumuşak lastiklerle başladı ve 48 turu orta lastiklerle geçirdi. Diğer pilotlar sorun yaşarken, Hamilton sessiz sedasız puan barajına girdi ve son turlarda 6 kişiyi geçti. Ancak işler Heikki Kovalainen Hamilton kadar aracını zorlayamadı. Fin pilotun daha startta bitmişti. İşin enteresan yanı bu kadar başarılı bir takım, aldığı 6 puanla birlikte tam anlamıyla tatmin olmuştu.

Toyota:

Her iki pilot da pit alanından başladı, ancak çok iyi iş çıkardılar. Hem Trulli, hem Glock birçok hata yaptı, ancak çok da hızlı gittiler. Güvenlik aracı periyotları ve Vettel-Kubica kazasından karlı çıkan Trulli, podyum zevkini tatmış olsa da aldığı cezayla birlikte 12. sırada finiş görmüş oldu. Ancak sadece Glock'un aldığı puanlarla yetinen takım, Avusturalya'dan başı dik çıktı ve Malezya'daki amacı yine podyum olacak.

Reklam
Reklam

Renault:

Sıralamalardaki zavallı performansa göre Fernando Alonso'nun 5. olması takım için harika bir sonuçtu. İspanyol pilot başta bazı sorunlar yaşadı, hatta pist dışını da ziyaret etti. Ancak Alonso aracını sonuna kadar zorlayarak 8. sıraya çıkmayı başardı, son turdaki kaza ile birlikte 6. sıraya tırmanın İspanyol, Trulli'nin cezasının ardından 5. oldu.

Williams Toyota:

Nico Rosberg ve takım için altıncılık kesinlikle yetersiz bir sonuçtu. Rosberg, bütün haftasonu boyunca FW31'in ne kadar hızlı olduğunu göstermişti. Bütün antreman seanslarını domine eden Alman pilot, yarışta gerekeni yapamadı. Rosberg önce startta sıra kaybetti, ardından pit alanında birkaç kişiye geçildi. Ardından elinden geleni yapan Rosberg, son turlarda aşınan lastikleriyle çok sorun yaşadı, bir tur içerisinde üç kişiye geçildi. Podyuma çıkabilecek kapasitedeki Williams pilotu, yarıştan sadece 3 puanla ayrıldı. Nakajima da bekleneni veremedi. Japon pilot 18. turda kaza yaparak yarış dışı kaldı.

Toro Rosso Ferrari:

Bütün bu olaylar olurken 2009'un tek çaylağı, Sebastian Buemi etkileyici bir performans göstererek sekizinci sırayı elde etti, Trulli'nin cezasının ardından yedinci olarak 2 puan aldı. Trulli'nin cezası, Bourdais'ye de yaradı ve Fransız pilot 1 puan elde etti. Toro Rosso, iki pilotuyla da puan alarak iyi bir başlangıç yapmış oldu.

Reklam
Reklam

Force India Mercedes:

Force India pilotları, antremanlardaki performansı yarışa taşıyamadılar. İki pilot, sadece kendi aralalarında yarışabildi. İtalyan pilot ilk turlarda Sutil'in önündeydi, ancak Sutil 29. turun ilk virajında yaptığı manevra ile tecrübeli takım arkadaşını geride bıraktı. Sonuçta Sutil 10., Fisichella 12. tamamladı, ki Trulli'nin cezasının ardından gelen dokuzunculuk, Hintli takımın en iyi derecesiydi.

BMW Sauber:

BMW'nin kazanma umutları ve şampiyonada işine yarayabilecek puanları son turdaki kaza ile birlikte suya düşmüş oldu. Kubica belki de zaferi ellerinden kaçırdı. Polonyalı pilot sona kadar kusursuz bir yarış çıkarmıştı, son turlarda ise hızını artırmış, Vettel ve Button'dan daha hızlı olmuştu. Ancak son turlardaki kaza herşeyi bitirdi. Yarışa KERS ile çıkan Heidfeld ise pek de etkileyici değildi. Alman pilot ilk virajdaki karmaşadan etkilendi. Puansız bir yarışa rağmen BMW, BrawnGP'nin üzerinde büyük bir tehdit olacağını ve şampiyonanın bir ucundan tutacağını kanıtladı.

Reklam
Reklam

Red Bull Renault:

Red Bull da yarıştan tatmin olmadan ayrılan takımlardan biriydi. Vettel yarışın sonuna kadar Button'ın üzerinde bir baskı yarattı, ancak son turlarda Kubica ile kaza yaparak herşeyi bitirdi. Vettel birincilik için oynarken takım arkadaşı Webber ise ilk virajdaki kazadan sonra kendini toparlayamadı ve son sırada kaldı. Red Bull da BMW gibi yarıştan mutsuz, ancak sonraki yarışlar ve şampiyona için umutlu ayrıldı.

Ferrari:

Takım, şampiyonluğu aldığı geçen sezonda da böyle bir başlangıç yapmıştı. Ferrari, artık geleneksel haline gelen ilk yarış sorunlarını yine yaşadı. Podyumu zorlayabilecek gibi görünen Massa, 45. turda mekanik bir sorundan dolayı yarış dışı kaldı. Raikkonen de önce spin attı, devam etti ve bu sefer başka bir sorun yaşayarak yarışa veda etti, şahlanan atı puansız bıraktı.

TurkiyeF1.com