Avustralya yurtdışında işçi avına çıkacak

SYDNEY (İHA) - Avustralya, tarihinin en büyük işçi kampanyasını başlatarak anahtar konumdaki sektörlerde çalıştırılmak üzere 20 bin kalifiye işçiyi 'seçerek' alacak.
Kampanya Avustralya'nın sanayide büyük atağa geçtiği ve kapılarını göçmenlere açtığı 1950'li ve 1960'lı yıllardaki stratejiyle yürütülecek.

Elde edilen bilgiye göre Göç ve Çokkültürlülük Departmanı gelecek aydan itibaren uluslararası arenada kalifiye işçi avına çıkacak. İngiltere'nin Londra, Almanya'nın Berlin, Hindistan'ın Chennai ve Hollanda'nın Amsterdam kentlerinde açılacak fuarlarda Avustralya yaşam stiline ve kültürüne uygun 'çalışan' arayacak ve ülkeye davet edecek.

Reklam
Reklam

50'li ve 60'lı yıllarda uygulanan taktiklerle ülkeye davet edilmesi ve ekonomiye kazandırılması düşünülen iş grupları arasında doktorlar, işadamları ve mühendisler ilk sıraları alacak.

Avustralya Ticaret Odaları Birliği, Avustralya Endüstri Grubu, Avustralya İş Konseyi ve Avustralya Madenciler Birliği'nin ortak görüş ve düşünceleriyle ortaya konulan proje Federal Hükümet'e 3 milyon dolara mal olacak.

Proje kapsamında Asya ve Avrupa'daki gazetelere ilanlar verilerek kalifiye elemanların bulundukları kentlerdeki konsolosluklara başvurmaları ve görüşmeleri istenecek. Fuarlarda kurulacak standlarda da Avustralya'nın kalifiye eleman açığı özendirici bilgiler, çalışma koşulları birebir anlatılarak kapatılmaya çalışılacak.

Proje ile ilgili bir açıklamada bulunan Göç ve Çokkültürlülük Departmanı Sekreteri Abul Rivzi, "Ne yapacağımızı düşünüyorsanız, yanıt vereyim; 1950'lerde yapılan ve Avustralya'ya göçmen işçi akınına neden olan projeyi yeniden hayata geçiriyoruz" şeklinde konuştu.

Projenin eskisine göre tek farkının hangi sektörde çalışan açığı varsa oradaki açığı kapatmak olduğunu belirten Abul Rivzi, "Artık adama göre iş değil, işe göre adam bulma yarışına gireceğiz. Avustralya'nın kalifiye çalışan açığı olan anahtar sektörlerindeki açıkları tespit ederek oralarda istihdam etmek üzere işçi ve çalışanın Avustralya'ya göçünü sağlayacağız" dedi. 1950'li yıllarda departman çalışanlarının ülke ülke dolaşarak Avustralya için işçi avı yaptıklarını kaydeden Rivzi, 1945 yılından sonra yapılan kampanya ile yaklaşık 1 milyon İngiliz vatandaşının Avustralya'ya göç ettiğini hatırlatarak 2006 yılında Bangkok, Seul, Los Angeles ve Manila kentlerindeki fuarlara katılmak için başvurduklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Kampanyaya Queensland, South Australia, Western Australia ve ACT Eyalet Hükümetleri sıcak bakarken, Victoria Hükümeti ekstra cazip şartlar sunacağını daha öncede açıklamıştı.

1970'li yıllardan sonra en büyük atak olarak adlandırılan proje kapsamında Hükümet, Avustralya'da çalışmak isteyenlere seçenekler sunacak. Bu seçeneklere göre; kalifiye işçiye isterse sadece 4 yıl çalışma izni verilecek yada çalışan eyalet hükümetinin desteğiyle göçmen statüsünde gelerek sürekli oturma vizesi alabilecek.
Göç ve Çokkültürlülük Departmanı projeyi ülke içinde vereceği seminerle tanıtacak. İlk seminer Brisbane'da yapılırken, Ekim ayında ise Melbourne ve Perth kentlerinde geniş katılımlı seminerlerle kampanya tanıtılacak.

Öte yandan proje hakkında görüş bildiren Muhalefet Lideri Kim Beazley, dışarıdan kalifiye eleman sağlamak yerine, yurtdışına giden Avustralyalı beyinlerin ülkeye dönmelerinin sağlanmasını istedi. Öncelikli olarak Avustralya dışında daha iyi şartlarda iş bulan Avustralyalıların ülkeye dönmeleri için koşullar oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Beazley, "Bugün tespit edilmiş 900 bin Avustralyalı kalifiye eleman Avustralya dışında başka ülkelerde çalışmakta. Bu rakam Avustralya işgücünün yüzde 10'udur. Öncelikli olarak bu beyin göçünü tersine çevirmek gerekli. Reform gerekiyorsa, yurtdışında çalışan Avustralyalıların geri dönüşü için yapılmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Bu arada Avustralyalı eğitmenler ülke okullarında eğitim gören yabancıların göz ardı edilememesi gerektiğine dikkat çekerek, "Avustralya'daki TAFE kolejleri genellikle yabancılara eğitim hizmeti veriyor. Bugüne kadar 270 bin öğrencinin eğitim gördüğü kolejlerde de reform gerekli" dedi.