Avustralya'da ev kredisinde rekor faiz

SYDNEY (İHA) - Avustralya Merkez Bankası'nın yaptığı yüzde 0.25 artışla resmi faiz oranı yüzde 7'ye yükseldi. Böylelikle faizler Ekim 1996 tarihinden beri en yüksek orana çıkmış oldu. 2002 yılından bu yana tam 11 kez faiz arttıran Merkez Bankası'nın Mart ayında tekrar artışa gideceği tahmin ediliyor. Geçen ay özel bankaların faizlerini arttırmasının ardından sıkıntıya düşen ev sahipleri, Merkez Bankası'nın da artırışıyla daha da zor duruma düşecek gibi gözüküyor. Yeni artışın 250 bin dolar borcu olan bir ev sahibinin ayda 52 dolar daha fazla ödemesine neden olacağı bildirildi. Enflasyonun yükselmesinden dolayı faiz oranlarının arttığını kaydeden analistler, önümüzdeki aylarda da yeni faiz oranı yükselişlerinin kaçınılmaz olacağını tahmin ediyor.

Reklam
Reklam

- 300 BİN KİŞİ EV KREDİSİNİ ÖDEYEMEYECEK Ekonomistler bu yıl birçok kişinin artan faiz oranları, kredi kartı borçları ve ev fiyatlarındaki düşme nedeniyle banka kredi borcunu ödeyemeyeceği tahmini yapıyor.
JP Morgan and Fujitsu Consulting'in hazırladığı rapora göre banka kredisiyle ev alan 750 bin kişi, önümüzdeki aylarda geri ödeme güçlüğü çekmeye başlayacak. Bunlardan 300 bininin borç taksitlerini yetiştiremeyeceği ve evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacakları bildiriliyor.
Fujitsu Consulting Sözcüsü Martin North, banka geri ödemelerini ödemekte sıkıntı çekenlerin işçi sınıfına mensup ailelerle sınırlı olmadığını söyledi. North, "Geri ödemekte sıkıntı çekenler orta sınıflara, hatta hali vakti yerinde üst sınıflara da yayıldı" dedi. JP Morgan Sözcüsü Brian Johnson, sorunun en önemli kaynaklarından birinin kredi kartı borçlarındaki artış olduğunu kaydetti. Johnson, "Avustralya'da yaşayan kişiler, yıllık gelirlerinin üç aylığını kredi kartı borçlarını ödemeye ayırıyor" diye
konuştu. ANZ Ekonomistlerinden Saul Eslake, sorunun tek bir nedeni olmadığını, uluslararası standartlarla karşılaştırıldığında kredi ödeme zorluğu çekenlerin sayısının hala çok küçük bir miktar olduğunu kaydetti. Eslake, "Avustralya'da bankadan kredi çekerek ev alan 5 milyon kişi var. Evet ödeme güçlüğü çekenlerin sayısı hızla artıyor ama bu rakam hala çok küçük, özellikle de ABD ile karşılaştırıldığında" dedi.

Reklam
Reklam

Öte yandan Başbakan Kevin Rudd, çalışan ailelerin banka kredi geri ödeme zorlukları ve diğer finansman sorunlarını "akut" hale gelmiş sorunlar olarak niteledi.
Federal Maliye Bakanı Wayne Swan ise , Avustralya ekonomisinin güçlü, ancak eski hükümetin uygulamaları nedeniyle enflasyonun ciddi bir problem olduğunu söyledi. Swan, eski hükümetin, özellikle de eski Maliye Bakanı Peter Costello'nun enflasyonun kontrolden çıkmasına neden olduğunu ileri sürdü. Pazar Günü Sky Televizyonu'na konuşan Swan, "Şüphesiz, önceki hükümet enflasyon cininin şişeden kaçmasına neden oldu" dedi. Enflasyonun son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını kaydeden Swan, Rudd hükümetinin enflasyonu kontrol altına almaya kararlı olduğunu ileri sürdü. Ülkenin madencilik sektöründeki patlamadan faydalandığını vurgulayan Swan, eski hükümetin enflasyonun artma işaretlerini görmemezlikten geldiğini iddia etti. Swan, "Enflasyona karşı savaş açmak zorundayız. Enflasyon ve faiz oranları üzerindeki baskıyı kaldırmak zorundayız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Maliye Bakanı Wayne Swan, Amerikan ekonomisindeki yavaşlamanın, gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki rolü nedeniyle Avustralya ekonomisini beklendiği gibi olumsuz yönde etkilemeyeceğini kaydetti. Swan, "Gelişmekte olan ekonomilerin, özellikle de Asya ekonomilerinin gücü, Avustralya'yı bu dönemden yara almadan çıkmasını sağlayacaktır. Amerikan ekonomisindeki olumsuzlukların, geleneksel olarak diğer ekonomileri, özellikle de Asya ülkeleri ekonomilerini de etkilemesi döneminin geride kaldığına ilişkin görüşler var" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), geçen yıl yaptığı açıklamada dünya ekonomisinin 2008'de yavaşlayacağı ancak büyümenin yine de yüzde 4.75 dolayında gerçekleşeceği tahmini yaptı. Swan, Hindistan, Çin gibi büyüyen ekonomilerin, global büyümeye önemli katkı yapacağını söyledi. Swan, bu ülke ekonomilerindeki büyümenin, Avustralya ekonomisi için "iyi haber" olduğunu kaydetti. Swan, "Avustralya ekonomisi elbette etkilenecek. Fakat bazılarının iddia ettiği gibi o kadar olumsuz etkilenmeyecek" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam