Avustralya'nın gündemi: Türk mülteciler

SYDNEY (İHA) - Geçen Kasım'da Endonezya'dan yola çıkarak Avustralya'nın Melville Adası'na ayak basan, fakat sığınma istekleri reddedilen 14 Türk mülteci, Avustralya gündemine oturdu.

Mültecilerin Avustralya'ya doğru yola çıkmalarından 1 gün önce kaldıkları Wisma Makassar Hotel'de verdikleri "Veda partisi"nde çekildiği belirtilen resim nedeniyle Avustralya, ülkeye gelmelerini istemedikleri sığınmacılara vize vererek duruşmalarda taraf olmalarını istedi.

Avustralya'dan gönderildikten sonra kamuoyunu uzur süre meşgul eden Türk mültecilerden 6'sı, Endonezya'nın başkenti Jakarta'da bulunan Uluslararası Mülteci Organizasyonu'nuna (İOM) yaptıkları başvuruyla 5 Aralık tarihinde Türkiye'ye geri döndü. Endonezya'da bekleyişlerini sürdüren 8 Türk'ten 6'sı ise ilerleyen günlerde İOM tarafından gözaltına alınarak hücreye kondu. Yakalanamayan 2 Türk ise izini kaybettirdi. Hücreye konulan 6 kişiden 2'si birkaç gün sonra "Gönüllü" olarak anavatana dönmeyi kabul etti. Yeni yılın arifesinde, dünyayla ilişkilerinin kesildiğini ve kendilerine savunma imkanı verilmediğini iddia eden hücredeki 4 ve firardaki 2 Türk mülteci; İOM'a başvurarak, Türkiye'ye dönmek istediklerini bildirdi. Mülteci Türkler, geçen Pazartesi günü anavatana döndü.

Reklam
Reklam

Türk mülteciler, o dönemde "Kolay yaşam ve bol para" vaadiyle kendilerini Avustralya'ya götürme konusunda yardım eden kişi olarak ihbar ettikleri ve Sydney'de bir kebap restoranının işletmeciliğini üstlenen Ali Çetin, hakkında söylenenleri "İftira" olarak nitelendirmişti. Kendisinin mültecileri kesinlikle tanımadığını iddia eden Ali Çetin, aynı dönemde Endonezya'da bulunduğunu fakat kesinlikle insan tacirliği yapmadığını söylemişti.

Avustralya'nın saygın gazetelerinden Sydney Morning Herald'ın dünkü baskısında, Türkiye'den elde edildiği belirtilen ve manşetten verilen bir fotoğraf olayların seyrini değiştirdi. Kendisinin insan kaçakçısı olmadığını ve mültecileri kesinlikle tanımadığını savunan Sydneyli kebapçı Ali Çetin'i, mültecilerin arasında gösteren Endonezya'da çekilmiş fotoğrafın ortaya çıkmasından sonra 14 Türk mülteci, yeniden ülke gündemine oturdu. Fotoğrafı bir delil olarak kabul eden Avustralya federal polisi, Ali Çetin'in sorgulanması için davacıların ifade vermesi gerektiğini belirterek, ülkeye kabul edilmeyen mültecilerden bazılarına geçici vize verilerek Avustralya'ya getirilmeleri gerektiğini belirtti. Avustralya Göçişleri Bakanı Amanda Vanstone, yaptığı açıklamada, bu davanın insan tacirlerine atılmış bir tokat olacağını ve yasadışı savunmacılara karşı hukuki olarak mücadele edileceğini belirtti.

Reklam
Reklam

İnsan taciri olduğu iddia edilen Ali Çetin ise yaptığı açıklamada suçsuz olduğunu tekrarladı ve mültecilerin yola çıkmadan 1 gün önce, yani 17 Ekim'de verilen "Veda partisi"nde çekildiği belirtilen fotoğrafta tesadüfen yer aldığını söyledi. Fotoğraftaki mültecilerin ortasında yer alan ve elleri otelde çalışan bir bayan görevlinin omuzunda gözüken Çetin, o gruptan sadece bayanı tanıdığını, diğerlerinin ise kim olduğunu bilmediğini söyledi.

Önümüzdeki günlerde, federal polisin kararına göre Ali Çetin'den şikayetçi olmak isteyen mülteciler; Avustralya'ya geçici vize alarak gelecek ve duruşmalarda taraf olarak dinlenecekler.