Avusturya Büyükelçisi Wölfer Ceyhan’da

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye ve Avusturya arasındaki 7 milyar Euro’luk ticaret hacminin çok...

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye ve Avusturya arasındaki 7 milyar Euro’luk ticaret hacminin çok daha yüksek seviyelere çıkarılması gerektiğini söyledi.

Avusturya Büyükelçisi Klaus Wölfer, beraberindeki bir heyetle Başkan Hüseyin Sözlü’yü makamında ziyaret etti. Wölfer ziyaretin ardından yapımı devam eden Ceyhan Belediyesi Arıtma Tesisi şantiye alanında incelemelerde bulundu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye ve Avusturya arasındaki 7 milyar Euro’luk ticaret hacminin çok daha yüksek seviyelere çıkarılması gerektiğini ifade etti. Sözlü, “Avusturya, aramızda derin tarihi, kültürel ve ekonomik işbirliği olan; aynı zamanda çok sayıda Türk’ün yaşadığı Avrupa Birliği’nin önemli bir üye ülkesidir. Bu sebeple, Avusturyalı işadamlarına kapımız sonuna kadar açık. Hiç yabancılık çekmeyeceklerdir. Kendilerini Viyana’da hissedeceklerini unutmasınlar.” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde Avusturya’dan daha sıcak ve daha fazla katkı beklediğini belirten Başkan Sözlü, “ ülkemizin Avrupa Birliği üyelik sürecindeki taleplerinin daha samimi ve daha gerçekçi bir zeminde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Demokratik, Ekonomik anlamda ve hukuk devletinin yerleşmişliği anlamında Türkiye’nin birçok AB üyesinden iyi olduğuna inanıyoruz. Bütün bunlara rağmen Türkiye’nin AB kapısında hala bekletiliyor olması AB’nin demokratik standartlarıyla uyuşmuyor. Bu yüzden kendimize yakın bulduğumuz Avusturya’dan, AB’nin bu çifte standart yaklaşımını Türkiye lehine düzeltilmesi konusunda destek bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ceyhan Belediyesi’nin AB projelerini yürütme noktasında oldukça başarılı bir grafik çizdiğini belirten Başkan Sözlü, “ AB’nin Çevre Bakanlığımız ile yürütmüş olduğu çevreci projelerinden birini şuanda Ceyhan’da uyguluyoruz. Atık su arıtma tesisi projemiz, AB’den 22 milyon avroluk bir hibe kazandı. Yani Türkiye’de bunu hak eden en başarılı 31 belediye’den bir tanesi de Ceyhan Belediyesi’dir. Bu projenin yaklaşık 8 buçuk milyon avroluk bir kısmını Avusturyalı Sktrabag firması kazandı. Böylesine köklü bir firmanın da bu işe talip olmasından dolayı oldukça memnunuz. Bu ve benzeri ekonomik işbirliği çalışmalarının Türkiye ve Avusturya arasında ilişkilere önemli katkı koymasını arzu ediyoruz. Bu vesile ile Sayın büyükelçimizi Ceyhan’da daha sık görmek isteriz.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Büyükelçi Wölfer ise sıcak karşılamadan dolayı Hüseyin Sözlü’ye teşekkür ederek “ Ziyaretimizin 2 önemli sebebi vardı. Birincisi AB hibe projeleri kapsamında Avusturyalı firma Sktrabag’ın Ceyhan Belediyesi Arıtma Tesisi çalışmalarını görmek diğeri de sahip olduğu yatırım şartları nedeniyle ilgimizi çeken Çukurova bölgesini ziyaret etmekti. Hedefimiz, ilgimizi çeken bu bölgeyi ziyaret edip incelemek ve daha güçlü ortaklar bulmaktır.” Dedi.

Türkiye’nin AB sürecinde önemli gelişmelere imza attığını da belirten Wölfer, “ Türkiye sahip olduğu ekonomisi, 75 Milyonluk nüfusu ile çok büyük ve güçlü bir ülkedir. Daha da gelişmesini istiyoruz. Türkiye ile Avusturya arasında 7 milyar avroluk ticaret olduğu biliniyor. Bu bir güvenin göstergesidir. Ancak bu işbirliğinin daha yüksek seviyelere çıkartılması gerektiğini düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Avusturya’da yaklaşık 280 bin civarında Türk’ün yaşadığının altını çizen Wölfer, “İnanıyorum ki, Avusturya’da yaşayan yaklaşık 280 bin Türk, gelecekte Avusturya ve Türkiye arsasındaki ilişkilerin gelişmesinde çok önemli bir faktör olacaklardır. Biz de Türkiye’ye güveniyoruz.” şeklinde konuştu.
Daha sonra Başkan Sözlü tarafından ziyaretin anısına Büyükelçi Wölfer’e Kurt heykeli, porselen ve el dokuması kilim hediye edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz