Avusturya’da sağın yükselişi

Avusturya’da sağın yükselişine ilişkin göstergeler artarken, son olarak ülkeye girecek göçmenlere Almanca bilme koşulu getirilmesi gündeme alındı.

Euobserver’a göre yeni göçmen yasası tartışmaları Ocak ayına ertelendi.

-NOEL BABA’YI İSTEMİYORLAR-

Avusturya’da Noel dönemi yaklaşırken, kırmızı elbiseli Noel Baba’nın ABD kökenli olduğu ve Avusturya geleneklerine aykırı görüldüğü gerekçesiyle geçmişteki Yahudi karşıtı kampanyalara benzer kampanyalar başlatıldı. İşyerlerinin bu kampanyalara katılması istenirken “Noel Baba Yasak” işaretleri ortada dolaşmaya başladı. Avusturyalı sağcılar “Coca Cola’nın icadı Noel Baba yerine orta Avrupa geleneğindeki Christkind’in kullanılmasını” savunuyorlar.

Reklam
Reklam

-ALMANCA BİLMEYEN TÜRK İSTEMİYORLAR-

AB’den sağın yükselişinin bir kanıtını da göçmenlere getirilmek istenen Almanca bilme zorunluluğu oluşturdu. Euobserver’in haberine göre Avusturya hükümeti göç almayı zorlaştıran kurallar getirmeye hazırlanıyor. Bunlar arasında ülkeye geleceklerin Almanca sınavından geçirilmesi bulunuyor. Benzer bir uygulama Hollanda’da gerçekleştiriliyor. İçişleri Bakanı merkez-sağ Avusturya Halk Partisi Üyesi Maria Fekter konuya ilişkin açıklamasında “Alman diline hâkimiyet, başarılı bir entegrasyonun ön koşuludur” derken göçle ilgili yeni eylem planı üzerindeki tartışmaların Ocak ayının ortasına ertelendiği bildirildi. Yeni tasarı teklifinde şu anda ülkede yaşayan göçmenler ve kendilerine katılmak isteyen eşleri ya da aile bireylerinin Almanca bilmeleri zorunlu tutulacak. Şu ana kadar basit düzeyde, örneği bir doktorla iletişim kurmaya yetebilen bir Almanca, oturma izni başvurusu için yeterli sayılıyordu. Yeni yasalar kabul edilirse emek piyasasında yer alabilmek için dil yeterliliği zorunlu olacak, hükümete bu duruma gelemeyenleri de ülkeden çıkarma yetkisi de verilecek.

Reklam
Reklam

Habere göre, Avusturya’da toplam nüfusun yüzde 10’unu oluşturan 800 bin yabancı yaşıyor. Bunların 300 binini eski Yugoslavya’da gelenler, küçük bir farkla da Türkler izliyor. Türkler aynı zamanda en büyük etnik azınlığı oluşturuyor. Euobserver Avusturya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkışının altında da Türk nüfusunun günün birinde aile birleşmeleriyle yerli nüfusun sayısını aşması korkusunun bulunduğunu belirtti. Kızıl Haç yetkilileri projeyi ülkeye girmeden önce zorunlu dil sınıfları oluşturulmasının pahalı ve uygulanamaz olduğu gerekçesiyle eleştirirken aşırı sağ muhalefet projeyi çok yumuşak buluyor ve onun yerine “sayı azaltma” uygulanmasını istiyor.

Euobserver’e göre Avusturya hükümeti 2010 yılında 8 bin 145 göçmen almayı kararlaştırdı. Avusturya’ya gelen göçmenlerin yarısını aile birleşmeleriyle göçenler oluşturuyor, göçmenlerin 2 bin 500’ü ise yüksek vasıflı işçi konumunda bulunuyor.

ANKA