VİYANA (İHA) - 17 Aralık'ta Belçika'nın Brüksel kentinde gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) Zirvesi sonrası Türkiye'ye verilen tam üyelik hedefi ile müzakere tarihi Avrupa'nın değişik ülkelerinde karışık yorumlara sebep olurken, en büyük tepkiyi Avusturya hükümeti ile halkı gösterdi.
Almanya dışında en çok gurbetçinin yaşadığı Avusturya'da AB'nin aldığı karara tepkiler sert bir şekilde devam ediyor. Avusturya görsel ve yazılı basını, Türkiye aleyhinde programlar ve yazılara devam ederken, son olarak dün akşam yayımlanan Avusturya devlet televizyonu ÖRF 2'de "Offen gesagt - Açık konuşmak" adlı programda yine Türkiye aleyhine sert tartışmalar yaşandı.
Zirve öncesi de gerek ülkesinde gerekse de Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye aleyhindeki açıklamaları ile dikkat çeken Hıristiyan Halk Partisi Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ursula Stenzel yine bilinenleri ifade ederek, Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesini hatalı bulduğunu iddia etti. Stenzel, "Bu Türkiye'ye verilen yanlış bir sinyaldir. AB üçüncü alternatif olan imtiyazlı ortaklık yolunu teklif etmeliydi. Bizler bu konuda ısrarcı olmaya devam edceğiz" derken, SPÖ Milletvekili Klubobmann Josef Cap ise, gerek Türkiye'nin gerekse de AB'nin böyle bir üyeliğe hazır olmadığını ifade etti.
Stenzel ayrıca, Başbakan Wolfgang Schüssel tarafından ifade edilen halk oylaması ile hükümet olarak kararı vereceğiz açıklamasını mantıklı ve doğru bulduğunu dile getirirken, "Türkiye çok büyük bir ülkedir. Terörizme karşı savaşmakta. Türkiye - AB ilişkisi mutlaka önemlidir ancak Türkiye'nin getireceği yükü de değerlendirmek gerekir" dedi.
FPÖ Genel Sekreteri Uwe Scheuch ile Yeşilliler Şözcüsü Alexander van der Bellen arasında ise zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Van der Bellen'in "Türkiye'ye kapıları kapatmak tehlikeli ve yanlış olur. Bu konuda hükümet ve halk olarak dikkatli olmalıyız" demesi üzerine sert yanıt veren Scheuch, "Bizler bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkacağız ve engellemek için elimizden geleni yapacağız. Hükümet olarak da, halk olarak AB'ye Türkiye'nin tam üye olmasına karşıyız. Bu zaten son halk arasında yapılan ankette de ortaya çıkmıştır. Yüzde 70'den fazla bir oran Türkiye'nın AB üyeliğine karşıdır, bence bunu dikkate almalıyız" dedi.