Ay adları nasıl yazılır? TDK’ye göre ay adlarının doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde çok sayıda kelime bulunmaktadır. Kimi sözcüklerde ayrı yazma ya da büyük harfle başlama kuralı varken, kimi kelimelerde ise bitişik yazma veya küçük harfle başlama kuralı hâkimdir. Yazım kuralları oldukça geniş konu başlıklarına sahip olduğundan her kuralı öğrenmek ve bu kurallara uyarak yazı yazmak oldukça önemlidir. Günümüzde özellikle ay isimlerinde sıklıkla imla hatası yapılmaktadır. Peki, ay adları nasıl yazılır, TDK’ye göre ay adlarının doğru yazılışı nedir?

Bir sene toplamda 12 farklı aydan meydana gelmektedir. Bazı aylar yaz dönemini temsil ederken bazıları ise kış, bahar veya sonbahar mevsimini temsil etmektedir. Ay adlarının yazımında yaygın olarak imla hatası görülmektedir. Bu hataların sık görülmesinin nedeni bazı ay isimlerinin küçük, bazılarının ise büyük harf kullanılarak yazılmasıdır. Ay isimlerinin doğru yazım şeklini öğrenmenin en kolay yolu ise TDK sözlük sayfasını ziyaret etmektir.

Ay adları nasıl yazılır?

Bir yıl içerisinde toplam 12 tane ay ismi bulunmaktadır. Ay adları yazımı konusu bazı kullanıcıların çelişkiye düşmesine, bu ay isimlerini hatalı yazmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden ay adlarının doğru yazım şeklinin öğrenilmesi gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Genel olarak dilimizi meydana getiren sözcüklerin doğru yazımı, okunuşu ve anlamları ile alakalı en doğru bilgileri bizlere Türk Dil Kurumunun resmî Türkçe sözlük sitesi vermektedir. Bu site içerisinde yazım kuralları başlığı mevcuttur. Bu başlık içerisinde çeşitli yazım kuralları ile alakalı alt başlıklar vardır. Ay adları ocak başta olmak üzere; şubat, mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım ve aralık şeklindedir. Bu ay adları bazı yerlerde büyük harfle başlarken bazı yerlerde ise küçük harfle başlamaktadır.

TDK’ye göre ay adlarının doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu tarafından meydana getirilen ve online hizmet sunan yazım kuralları başlığında yer alan bilgilere göre bazı ay isimleri duruma göre büyük harfle başlarken, bazı ay isimleri ise küçük harf kullanılarak yazılmaktadır. Bu bağlamda ay adları TDK’ye göre eğer belirli bir tarihi işaret etmiyorsa küçük, belirli bir tarihi belirtiyorsa da büyük harfle yazılmalıdır.

Buna göre “19 Mayıs 1919” yazımındaki “mayıs” ayı belirli bir tarihi gösterdiğinden her zaman büyük harfle başlar. Öte yandan “ekimin ikinci haftası” ifadesindeki “ekim” ayı herhangi bir tarihi simgelemediği için küçük harfle yazılmaktadır. Bu altın kural aylarla beraber gün isimleri içinde geçerli olmaktadır. Bu bilgiler ışığında ay adları doğru yazılışı şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • 23 Ekim 1923 (doğru kullanım) – 23 ekim 1923 (yanlış kullanım)
  • Bu sene okullar haziranda kapacakmış. (doğru kullanım) – Bu sene okullar Haziran’da kapacakmış. (yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: