Ayağı alçılı olduğu için YGS’ye alınmadı

Geçtiğimiz pazar günü yapılan YGS'de iki büyük saçmalık yaşandı. Ankara'da bir yıl boyunca üniversite sınava hazırlanan Selenay Aydın, ayağındaki alçı nedeniyle sınav salonuna alınmadı.

Samsun da ise 24 yaşındaki Emre Atmaca, elektronik kelepçesi bulunduğu için YGS’ye alınmadı.

“ALÇINI ÇIKAR, SINAVA GİR”

Bir yıl boyunca üniversite sınava hazırlanan Selenay Aydın, ayağındaki alçı nedeniyle sınav salonuna alınmadı. Aydın, “Sınavdan önce durumumu ÖSYM yetkililerine raporla bildirdim. Bir sorun yaşanmayacağını sınava katılacağımı iletmelerine rağmen ayağımdaki alçı nedeniyle salona alınmadım. Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Selenay Aydın, geçen yıl ODTÜ Tarih Bölümünü kazandı ve hazırlık öğrencisi olarak okula başladı. Ancak Selanay, hukuk okumak istiyordu. Üniversite sınavlarına bu yıl da hazırlandı. Hem okuldaki derslerine zaman ayıran Selenay, yoğun bir şekilde de YGS’ye hazırlık yaptı. Ancak, 15 Mart günü ayağını kırdı. Ayağı alçıya alınan Selenay’a Numune Hastanesi 45 gün rapor verdi.

Reklam
Reklam

BU ŞEKİLDE ALAMAYIZ

Anne Sevinç Aydın, Adayların ve Sınav Görevlilerin Sınav Binalarına Giriş Koşullarını düzenleyen yönetmelik uyarınca 20 Mart’ta ÖSYM Başkanlığı’na başvurarak, kızının sınav öncesinde ayağının kırıldığını bildirdi. Salonda buna göre düzenleme yapılmasını talep etti. YGS’nin yapıldığı 23 Mart günü Selenay, anne ve babasıyla birlikte sınava gireceği, Ankara Atatürk Lisesi’ne gitti. Koltuk değnekleri ve ayağındaki alçıyla kapıya gelen Selenay’ı kapıda karşılayan polisler, bu durumuyla salona girmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Bunun üzerine Anne Sevinç Aydın, salon kapısında yaşadıklarını Hürriyet’e şöyle anlattı :

ALÇIYI ÇIKAR SALONA ALALIM

“Polislere durumu anlatamayınca sınav sorumlusu M.G. geldi. Kendisi, ÖSYM yetkilileri ile görüşerek ne yapmaları gerektiğini sordu. ÖSYM’den de alçının çıkarılması halinde kızımın salona alınabileceği yanıtı geldi. ÖSYM yetkilileri aynı yanıtı bana da söylediler. Ben de bunun üzerine bir tutanak tutulmasını talep ettim. Bu isteğim de kabul edilmedi”

Reklam
Reklam

SINAVA GİREMEDİ

Ayağındaki alçı nedeniyle sınava giremeyen Selanay Aydın, “En büyük hayalim hukuk okumaktı. Hem okula gittim hem sınava hazırlandım. Bir yılım çalındı. Resmen hayalim çalındı. Biz okul kapısında beklerken, yanımıza gelip durumumuzla ilgilenen bir kişi de olmadı” dedi.

Selanay Aydın, ÖSYM yetkilileri ve bina sorumluları hakkında maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açacağını sözlerine ekledi.

ÖSYM: GEÇ BİLDİRDİ

ÖSYM yetkilileri ise Selenay’ın sınava alınmamasına gerekçe olarak 2014 Öğrenci Seçme Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Klavuzunda yer alan hükmü gösterdi. İlgili hükme, sağlıklarında sorun olan ve heyet raporlu olan adayların raporlarını en geç “19 Mart 2014 tarihine kadar” bildirmelerini gerekiyor. ÖSYM yetkilileri Selenay’ın yaptığı başvurunun 20 Mart tarihli olduğunu dikkat çekerek “Adaylar klavuzu iyi okumaları gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

ELEKTRONİK KELEPÇE NEDENİYLE YGS’YE ALINMADI

Samsun’da elektronik kelepçesi bulunduğu için YGS’ye alınmadığını öne süren 24 yaşındaki Emre Atmaca, "Aylardır hazırlandığım sınava beni almadılar. Mağdur edildim. Geleceğimle oynandı. Ben şimdi ne yapacağım?" dedi.

Reklam
Reklam

Samsun’da Spor Lisesi mezunu Emre Atmaca, 4 ay önce Atakum İlçesi Adnan Menderes Bulvarı üzerinde karıştığı kavga nedeniyle Denetimli Serbestlik Yasası gereğinde elektronik kelepçe takılarak serbest bırakıldı. Aylardan bu yana hazırlandığı sınav için 2 milyon 7 bin 685 kişi gibi dün Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde sınava girmek için gitti. Üst aramasında üzerinde elektronik cihaz olduğu gerekçesiyle görevliler tarafından sınava alınmadığını öne sürdü. Yapılan itirazlar üzerine görevliler ÖSYM yetkililerine ulaştı. Buradan da olumsuz yanıt alınınca Emre Atmaca, aylardır hazırlandığı YGS’ye giremedi. Bu duruma tepki gösteren Atmaca, şöyle dedi:

"Üst aramasında üzerimde devletin bana vermiş olduğu elektronik kelepçe yüzünden YGS sınavına alınmadım. Yetkililer, Ankara ÖSYM ile iletişime geçtiler ve ’Kesinlikle sınava almayın’ dedi. Oysa, ÖSYM şartlarında kesinlikle elektronik kelepçe ile ilgili bir uyarı bulunmamaktır. Aklımın ucundan dahi geçmediği bir nedenden dolayı aylardır bu sınav için çalıştığım okuma hürriyetim elimden alınmıştır. Mağdur edildim."

Reklam
Reklam

Bu sınav için 6 ay geceli gündüzlü çalıştığını ve Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulu’na girmeyi hedeflediğini dile getiren Emre Atmaca, şöyle devam etti. "Sınava alınmayarak eğitim hakkımın gasp edildiğini düşünüyorum. Bundan sonra sınava girecek arkadaşlarım en azından bilgilendirilmiş olur. ÖSYM’nin sitesinde elektronik kelepçe ile ilgili bir genelge yok. Bu sınav benim son şansımdı."

DHA

Anahtar Kelimeler: